На Харківщині має з'явитися новий сучасний онкоцентр

Юлія Гуш  |  П'ятниця, 8 червня 2018, 14:03
Новий онкологічний центр має відповідати всім сучасним медичним стандартам.
На Харківщині має з'явитися новий сучасний онкоцентр

На території Харківської області мають побудувати сучасний онкологічний центр. Вже було підібране місце для нової будівлі, а з обласного бюджету були виділені кошти на перший етап будівництва. За словами заступника голови ХОДА Михайла Черняка, такий проект зараз дійсно на часі, адже проблема з онкозахворюваннями нині стоїть досить гостро.

«Людей, які захворіли на онкологію, сьогодні по області майже 80 тисяч осіб, – розповів Михайло Черняк, – на жаль, ми знаємо, що ця хвороба розвивається по кількості. І молодіє. При сьогоднішніх умовах ми маємо розбудувати на Харківщині новий сучасний, технологічно оснащений онкологічний центр, який відповідає всім новим найвищим стандартам».

За словами Черняка, діючий онкоцентр був збудований майже 80 років тому і взагалі не відповідає сучасним вимогам. Звичайно, з обласного бюджету виділяються кошти на ремонт та закупівлю медичного обладнання, але цього недостатньо.

«Новий онкологічний центр має відповідати всім сучасним вимогам, – підкреслив Євген Шахненко, заступник голови ХОДА, – і не тільки медицини. Відповідати сучасним вимогам енергоефективності, інфраструктури, комунікацій. Він має відповідати найсучаснішим методам та технологіям будівництва. Ну і, відповідно, цікавим архітектурними рішенням та прийомам».

На даний момент над проектом нового онкоцентру працює робоча група. Її представники вже опрацювали декілька місць в Харкові та визначили, що він буде побудований на вулиці Ліспраковій. За словами Шахненка, це вдале місце: там є розвинена інфраструктура, воно екологічно чисте, поруч знаходиться лісопаркова зона. Згідно планам, онкологічний центр буде займати площу в 25,5 тисяч м2. Робоча група вже пропрацювала питання, що пов’язані з комунікацією, інфраструктурою, енергозабезпеченням, водопостачанням тощо.

Безумовно, на забезпечення онкоцентру всім необхідним знадобиться чимало коштів. Тому, за словами Черняка, обласна влада буде покладатися як на допомогу різних фондів, так і на підтримку з боку держави. А щодо майбутнього підбору спеціалістів, то тут, за його словами, можна буде розраховувати на результати медичної реформи.

«Коли буде введено в експлуатацію новий онкоцентр, реформа має працювати на всіх етапах, – розповів Михайло Черняк, – у тому числі на високому рівні надання медичної допомоги. Тому, безумовно, це будуть нові умови роботи, буде гідна оплата лікарям. Тому я переконаний, що фахівці будуть. Ми сьогодні велику ставку ставимо на молодих фахівців. І ми маємо чудову базу у вигляді медичного університету на території Харківської області».

comments powered by HyperComments