У Харкові ізраїльська художниця показала грань між духовним та буденним

Юлія Гуш  |  Субота, 9 червня 2018, 15:04
У Художньому музеї пройшла виставка відомої художниці Хани Барак Енгель.
У Харкові ізраїльська художниця показала грань між духовним та буденним

У Харківському художньому музеї була презентована виставка Хани Барак Енгель під назвою "Між духовним та буденним". Вона — відома ізраїльська художниця, мистецтвознавиця, кураторка, успішно поєднує культурологічну та промоутерську діяльність. Зокрема, своїм візитом до України Хана має намір ознайомити місцеву аудиторію з сучасним мистецтвом Ізраїлю на прикладі власної творчості.  

У своєму творчому доробку художниця віддзеркалює власний потяг до  антропології,  міфології,  містики  та  езотерики, в ній вона втілює свої переконання та рефлексії. Цікавить Хану також людська самотність, беззахисність, самопожертва. Наприклад, одна з картин — "Цикли життя" — відображає  такі три стани людини, як раннє дитинство, доросле життя і смерть  

"Це такі процеси, як мала дитина, доросла жінка і людина, яка вже знаходиться у стані смерті, — розповіла Енгель, — вона відображає те, що відбувається житті. Це змушує замислитися про життєві цінності. Червоний колір відображає хороше у житті, а чорний — це те, що стоїть на фоні".  

Взагалі, людина займає значне місце у її творчості. На роботах Хани можна побачити чимало людських статур, переважно жіночих. За її словами, жінки малюють жінок трохи по-іншому. Вони дивляться з іншого боку, не так, як це відбувається в класичному мистецтві. Крім того, образи людей  у неї часто промальовані доволі схематично, на них не побачиш деталей. Особливо це видно по їх очам, які неначе залиті синьою чи зеленою фарбою.   

"Бо кожна людина бачить світ саме так, — розповіла Хана, —  це відображає світогляд кожної людини. Бо очі неначе відображають цілий світ. А він є оболонкою. Тіло, очі — це все просто оболонка їх внутрішнього світу. Кожен бачить світ через власне світобачення". 

comments powered by HyperComments