Харків'янам розповіли про пробіли, які стають на заваді національної стійкості країни

Юлія Гуш  |  Середа, 27 червня 2018, 15:09
Відповідні дані були оголошені в межах презентації результатів естоно-українського дослідження "Стійка Україна".
Харків'янам розповіли про пробіли, які стають на заваді національної стійкості країни

Дане дослідження проводив Міжнародний центр оборони і безпеки (ICDS) з 2015 по 2017 рік. Воно має на меті сприяти ровитку співпраці між Україною та Естонією. На Харківщині в межах цієї ініціативи було опитано вісімсот осіб, були проаналізовані записи та дискусії в соціальних мережах, проведені фокус-групи та консультації з представниками громадянського і державного секторів. Аналогічні заходи пройшли і в інших містах України.

Зокрема, в межах дослідження головна увага була приділена такому аспекту, як національна стійкість України. За словами учасників проекту, вона в першу чергу являє собою здатність суспільства адаптуватися та прогресивно розвиватися в умовах кризи. При чому, без завдання шкоди національним інтересам.   

"Пробіли існують у кожній країні, — розповів Дмитро Теперік, виконавчий директор ICDS, керівник проекту, — є в Німеччині, є в Канаді. Знання про ті пробіли, які заважають громадянському суспільству,  державі, труднощі зі зміцнення національної стійкості є цінними для того, щоб їх заповнити. Ми виявили п'ять осинових пробілів: перше — це розрив цінностей, звідки витікає пробіл в постановці цілей. Також слід говорити про пробіл в ресурсах та компетенціях".  

Крім цього, дослідження також виділило такі аспекти, як пробіл в мотивації (середня ланка держслужбовців не має мотивації, можливостей та правових механізмів для того, щоб привертати громадських активістів) та пробіл в комунікації (відсутня послідовна та ефективна комунікація між державним та громадським секторами). 

За словами дослідників, для національної стійкості потрібен оптимальний рівень розстановки цілей, мотиваційне взаємодоповнення, організація комунікації та спільний набір цінностей між державними інститутами, громадськими організаціями та активістами. Зокрема, вони розробили рекомендації, які мають покращити цю ситуацію. Наприклад, для подолання розриву в цінностях суспілсьтво має поставити демократичні, патріотичні та гуманістичні цінності проти вузької інституціональної лояльності та особистих інтересів. А розрив в можливостях та ресурсах слід долати тим, щоб серйозно зайнятися темою різноманіття знань на навиків в суспільстві, питанням професіоналізму та розподілу ресурсів. 

Дмитро Теперік зазначив, що ця програма буде фінансуватися Міністерством закордонних справ Естонії до 2020 року. За його словами, естонська сторона також зацікавлена в розвитку національної стійкості України, а особливо її східної частини.  

 

comments powered by HyperComments