У Харкові презентували Біблію для дітей з проблемами зору

Юлія Гуш  |  Вівторок, 17 липня 2018, 16:35
Нове видання Біблії призначено як для слабозорих, так і незрячих дітей.
У Харкові презентували Біблію для дітей з проблемами зору

Ілюстрована Біблія для дітей, надрукована шрифтом Бройля, є частиною спільного проекту Української греко-католицької церкви та волонтерського руху «Заплющ очі. Дивись серцем».

«Наша церква дуже радо відгукнулася на цю пропозицію, – розповів владика Василій Тучапець, екзарх Харківський Української греко-католицької церкви, – блаженніший Любомир Гузар, голова нашої церкви, який пішов у вічність, він останні роки провів як незрячий. І він на собі пережив ці незручності, коли людина не може прочитати тексти… Він завжди виходив з ініціативою, щоб церква в своїй пасторській діяльності не оминула опікую людей незрячих чи слабозорих».

За його словами, сама книга складається з дванадцяти оповідань, адаптованих для дітей. Шість історій мають стосунок до Старого Завіту, а ще шість – до Нового. Одна частина книги надрукована жирним шрифтом та доповнена виразними ілюстраціями так, щоб її могла читати дитина зі слабким зором. Іншу ж надрукували шрифтом Бройля та додали рельєфні малюнки для незрячих дітей.  

«При вихованні дітей найважливішу роль грає книга, – підкреслила Валентина Бутенко, голова ГО «Харківський центр реабілітації молодих інвалідів та членів їх сімей «Право вибору»», – в Швеції, наприклад, незрячим дітям вже в рік дають книгу в руки. І в них є що дати. Є книжки і про Ноїв ковчег, і про Біблію. На жаль, така книжка для найменших дітей – це перша книга в Україні. І дуже важливо, що вона видана з врахуванням універсального дизайну».

За її словами, це видання також може використовуватися в якості методичної літератури і під час уроків християнської етики, і навчання в недільних школах. Така книга зараз дуже на часі, адже в країні активно впроваджується інклюзія.

«Хочуть вчителі чи не хочуть, до них прийдуть і незрячі, і слабозорі діти, і діти з розумовою відсталістю, – зазначила Валентина Бутенко, – а ця книга для всіх. Вона і для зрячих. Вона дуже проста і для дитини, яка має якісь розумові порушення. Ця книга доступна для всіх».

comments powered by HyperComments