На Харківщині рівень безробіття найнижчий по Україні

Юлія Гуш  |  Середа, 25 липня 2018, 16:01
Крім того, обсяг середньої заробітної плати за останні два роки суттєво виріс.
На Харківщині рівень безробіття найнижчий по Україні

За словами Юрія Шпараги, директора Департаменту соціального захисту населення, нині рівень безробіття в Україні в цілому вищий, ніж в Європі. Але разом з тим на Харківщині рівень безробіття нижчий, ніж в інших регіонах країни.

«Введення мінімальної заробітної плати – 3723 гривні – дало певні результати, – розповів Шпарага, – сьогодні ми маємо підвищення середньої заробітної плати по Харківській області, яка сягає 7066 гривень. Це непоганий результат, якщо говорити у порівнянні з попередніми двома роками – більше ніж у два рази. Тобто, є зростання заробітної плати».

Він зазначив, що особливу увагу зараз приділяють питанню зайнятості таких громадян, як учасники ООС, ВПО, люди з інвалідністю, молодь. Наприклад, роботодавці, які беруть до себе людей з соціально незахищених верств населення, можуть розраховувати на компенсацію з боку держави.

Також Юрій Шпарага розповів, що за останній час збільшилась кількість роботодавців, які сплачують єдиний соціальний внесок. Україна поступово виходить з тіньової економіки. Стає все більше громадян, які за власної ініціативою хочуть платити ЄСВ. Це приблизно 100-120 чоловік кожного дня.

Олена Петренко, заступник начальника Головного управління держпраці в Харківській області, у свою чергу розповіла, що в регіоні велика увага приділяється питанню легалізації робочих місць та доходів: «Ми розуміємо, що працюючи в тіні, людина втрачає не тільки соціальні гарантії, вона позбавляє себе гідної пенсії в майбутньому. А а в разі травмування чи смерті на виробництві рідні втрачають право на відшкодування».

За її словами, сьогодні в Харківській області зростає рівень робочого травмування. Це 75 постраждалих у 2018 році проти 71 за аналогічний період в минулому році. Більше всього це помітно в таких сферах, як будівництво, сільське господарство. Хоча разом з тим випадки смертельного травмування стали рідшими.

Олена Петренко також розповіла, що щоденно проводяться заходи з виявлення тіньової зайнятості. За 6 місяців по Харківській області було виявлено 1050 неоформлених працівників та накладено 25 мільйонів штрафів. Проте вона зазначила, що такі  роботодавці продовжують уникати офіційного оформлення.

comments powered by HyperComments