Будівля Держпрому та площа Свободи в Харкові перетворилися на знімальний майданчик

Четвер, 26 липня 2018, 15:22
У Харкові знімають фільм про будинок «Слово».
Будівля Держпрому та площа Свободи в Харкові перетворилися на знімальний майданчик

Про це повідомляє прес-служба ХОДА.

Художній фільм «Будинок «Слово» – це історія протистояння Миколи Хвильового та тоталітарної радянської системи, яку уособлює його антигерой Акімов. Усі події відбуваються в Харкові, це 1930-ті роки, - в той час, коли Харків був столицею України, коли тут був зібраний весь «цвіт» української культури, й цей період увійшов в історію під назвою «Розстріляне відродження». Зараз ця тема починає бурхливо порушуватись. Тому що це був унікальний період в історії української культури, й він був абсолютно гармонійним і актуальним у контексті європейської культури в цілому. Це фільм про те, чим можемо пишатися, про те, що ми - українці, харків’яни, ми всі - разом. Це наша спільна історія. Фільм саме про це»,  - розповів продюсер Олег Щербина.

У Харкові зйомки проходять у будівлі Держпрому та на площі Свободи. Знімати у справжньому будинку «Слово» не будуть, щоб не заважати його теперішнім мешканцям. Окрім того, там не зберігся інтер’єр 30-х років.

Спеціальні павільйони для зйомок вже побудовані у Києві.

25 липня з ходом знімального процесу ознайомився заступник голови ХОДА Анатолій Бабічев.

«Дуже добре, що знімають фільм саме про цей період в історії України - і видатний, і трагічний водночас. Наші майбутні покоління повинні знати про ці події, - відзначив Анатолій Бабічев. - Обласна державна адміністрація, особисто голова ХОДА Юлія Світлична опікується питаннями охорони, збереження культурної спадщини. Будинок «Слово» - це також той історичний момент, про який слід пам’ятати». 

За словами Олега Щербини, фільм «Будинок «Слово» - один з 5 найбільш очікуваних і найбільш масштабних, які зараз знімають в Україні. Фільм створюється за підтримки Держкіно, держава виділила на його зйомки 30 млн грн. Перед прем’єрою фільму, яка за планом повинна відбутися у 2020 році, стрічка буде продемонстрована на міжнародних фестивалях. 

«Цей фільм розрахований для широкого прокату. Ми розраховуємо на те, що його побачить велика кількість глядачів. Я сподіваюсь, він буде успішним в українському прокаті», - сказав Олег Щербина.

  Нагадаємо, безліч художників та поетівмешкали в Будинку Слово. А сама будівля, стала, з одного боку, символом величі української культури, а з іншого – символом диктатури та тоталітаризму. Філіп Іллєнко, голова Державного агентства України з питань кіно, розповів раніше, що свого часу через той будинок пройшло близько 200 митців. Але до сьогоднішнього дня їх долі залишаються невідомим для широкого загалу, писала «Справжня Варта».

comments powered by HyperComments