Торгово-економічний обіг між Харківщиною та Молдовою зріс практично на 20% – Світлична

Понеділок, 30 липня 2018, 17:38
Про це голова ХОДА заявила в межах своєї зустрічі з Послом Республіки Молдова в Україні.
Торгово-економічний обіг між Харківщиною та Молдовою зріс практично на 20%  – Світлична

Руслан Болбочан та Юлія Світлична обговорили питання щодо розширення міжрегіонального співробітництва та економічних відносин між Харківською областю та Республікою Молдова. За словами голови ХОДА, ця співпраця має розвиток, про що може свідчити стабільне зростання торгового обігу.

Юлія Світлична відзначила, що впродовж  півтора року торгово-економічний обіг між Харківською областю та Республікою Молдова зріс практично на 20%. Але потенціал для подальшого розвитку є, тому пішла мова і про спільну участь у Харківському економічному форумі. Окреме питання – це налагодження транспортної логістики.

Під час зустрічі було порушене питання щодо налагодження прямого залізничного сполучення між Харковом і Кишиневом. Голова ХОДА підкреслила, що готова сприяти вирішенню цього завдання. Вона також запропонувала Надзвичайному і Повноважному Послу Республіки Молдова в Україні розглянути можливість відкриття в Харківській області почесного консульства Молдови.

«Деякі пункти з того, що ви перерахували, є в моєму списку, – зазначив Болбочан, – це ще раз підкреслює практично єдиний підхід та спільну зацікавленість в інтенсифікації торговельно-економічного співробітництва як між нашими країнами в цілому, так і на міжрегіональному рівні».

За словами пана посла, Молдова у свою чергу зацікавлена у відкритті почесного консульства в Харківській області. Даний  процес був розпочатий молдовською стороною у прикордонних регіонах. Але разом з тим залишалося розуміння того, наскільки важливо охопити й інші регіони, в тому числі Харківську область. За його словами, потенціал і важливість Харківщини добре відомі.

Руслан Болбочан також підтвердив своє бажання взяти участь у Міжнародному економічному форумі «Інновації. Інвестиції. Харківські ініціативи!», який проходитиме в кінці вересня в Харкові. А також додав, що, можливо, на форумі Молдова представить свою бізнес-делегацією.

«Я позитивно оцінюю сьогоднішній візит в Харківську область посла Республіки Молдова Руслана Болбочана, – розповіла політолог та оглядач Світлана Кушнір, – його зустріч з Юлією Світличною – ще один позитивний сигнал для ділових кіл в Молдови і України. Стратегія Світличної на популяризацію Харківщини, розширення географії контактів, презентація можливостей регіону, запрошення до співпраці – ці та інші супутні фактори розкривають перед бізнесменами Молдови і харківським підприємствами вікно можливостей. Сприяння Харківської обласної державної адміністрації в налагодження двосторонніх контактів дає додаткові гарантії для інвесторів і зміцнення ділових зв'язків. І цим особливо важливо скористатися представникам вітчизняного промислового сектора, який в Харківській області вже більш двох років на підйомі і демонструє стабільне зростання в 106% (при загальноукраїнському - в 99%). Тому як вихід на ринки - це завжди складний процес, дуже добре, якщо в цьому бізнесу активно допомагає влада».

comments powered by HyperComments