Харківські виші стають більш популярними серед українців та іноземців

Юлія Гуш  |  Четвер, 2 серпня 2018, 15:10
Цього року до вишів Харківської області має вступити близько 63 тисячі абітурієнтів.
Харківські виші стають більш популярними серед українців та іноземців


Про результати цьогорічної вступної кампанії розповів заступник голови ХОДА Анатолій Бабічев. За його словами, до вишів Харківської області може вступити 63 тисячі абітурієнтів. Він зазначив, що це велика цифра, адже за останні роки на перші курси поступало не більше 35 тисяч. Найбільшою популярністю користується ХНУ імені В.Н. Каразіна — там зголосився навчатися майже кожен шостий абітурієнт.  

"Я думаю, що це показник діяльності освіти в Харківській області, — розповів Бабічев, — ви знаєте, що за всіма міжнародними рейтингами, цей заклад займає лідируючі позиції в Україні. Тобто, це найкращий університет України. Тому є бажання як в громадян України, так і в іноземців, навчатися саме там.  

Не обділяють також увагою й інші виші Харкова: Політехнічний університет, Економічний університет імені С. Кузнєца, Юридичний університет імені Ярослава Мудрого, Національний педагогічний університет імені Сковороди, Національний університет міського господарства імені Бекетова тощо. Загалом, на сьогоднішній день харківські виші пропонують 459 різних спеціальностей.  

Харківські виші користуються інтересом як в українців, так і в іноземців. За словами Бабічева, цього року на Харківщині очікують більше 20 тисяч іноземних абітурієнтів. Спад інтересу відбувся хіба що в 2014 році у зв'язку зі складною військово-політичною ситуацією та військовою загрозою. Тоді чимало іноземних студентів покинули Харків та більше не повернулись. Але тепер з кожним роком їх кількість зростає.  

"По-перше, це традиції, — зазначив заступник голови ХОДА, — бо насправді багато студентів, які сьогодні приїжджають навчатися до харківський вишів, мають батьків, які здобули освіту саме тут. По-друге, це вартість навчання та вартість проживання. Бо одне питання — платити за виш, а інше —  жити тут протягом п'яти років. Тому, звичайно, це також впливає на вибір. Ну і, звичайно, якість. Інколи у нас піднімається питання щодо якості. Коли кажуть, що у нас вона низька. Є певні моменти, я з цим погоджуюсь, над якими треба працювати. Але, загалом, я хочу сказати, що міністерства освіти інших країн визнають дипломи деяких наших вишів".  

За його словами, сучасний виш не може стояти на місці — йому необхідно розвиватися, запроваджувати нові методики навчання, співпрацювати з іншими навчальними закладами та організаціями. У протилежному випадку він просто ризикує втратити абітурієнтів.  
 

comments powered by HyperComments