З Харкова рушить велопробіг за участі зрячих та незрячих велосипедистів

Юлія Гуш  |  П'ятниця, 3 серпня 2018, 18:02
Велопробіг під навою «Бачу! Можу! Допоможу!» пролягатиме через декілька областей України.
З Харкова рушить велопробіг за участі зрячих та незрячих велосипедистів

Велопробіг «Бачу! Можу! Допоможу!» буде проходити з 5 по 24 серпня. Це, по суті, перша соціальна ініціатива, завдяки якій незрячі люди можуть вільно подорожувати по Україні на велосипедах поруч зі зрячими напарниками. Загалом, учасники цієї мають подолати близько 1 000 кілометрів.

«Головна ідея велопробігу полягає у тому, щоб надати незрячим людям можливість разом зі зрячими подорожувати Україною на велосипедах, – розповіла Юлія Сайчук, координаторка ГО «Fight for right», – відкривати її, дізнаватися більше, знайомитися з людьми, ставати більш активними, долали якісь внутрішні бар‘єри, а також демонстрували суспільству те, що незрячі люди так само насолоджуються життям, займаються спортом, ведуть активний спосіб життя».

Цього року велопробіг відбувається вже вчетверте. За цей час значно зросла кількість учасників. Перший велопробіг відбувся в 2015 році. Тривав він 31 день. Його учасники об‘їхали дев‘ять областей і з кожним роком організатори додавали все нові локації. І на цей раз було вирішено розпочати велопробіг з Харкова, адже тут є активна спільнота незрячих людей. Заплановано, що в заході візьме участь близько 50 учасників з різних регіонів України.

За словами Юлії Сайчук, цьогорічний маршрут буде цікавим. Він пролягатиме від Харкова, пройде по Полтаві, Дніпрі, Запоріжжі, Мелітополі й аж до Херсона. Але учасників очікує не тільки їзда на велосипеді – попереду у них різноманітні екскурсії, відвідання архітектурних пам‘яток та природних див. Наприклад, цього року вони навідаються до Диканьки, Хортиці, поплавають в Дніпрі та Азовському морі, побувають в Асканії новій. Для них це буде не лише можливість не випробувати себе, а й більше дізнатися про Україну. Крім того, в учасників є і свої амбіції – в Дніпрі вони мають встановити рекорд України в якості найбільшого велопробігу на велосипедах тандемах.

Олександр Ніколайчук, учасник заходу, розповів, що сполюбляє відпочивати активно. Саме тому, коли друзі розповіли про «Бачу! Можу! Допоможу», він і вирішив взяти участи у велопробігу.

«Це і активний відпочинок, і веселе спілкування з друзями, знайомими, – зазначив Олександр, – це багато різних вражень, екскурсії, це багато місць, які, я сподіваюсь побачити. Запрошую приєднуватися всіх».

«Нам завжди потрібні пілоти, – зазначила Юлія, – це люди, які сидять на передньому сидінні, які керують велосипедом. Зрячих велосипедистів нам завжди бракує. Тому можете долучитися – на день, три, шість днів або на весь велопробіг».

Загалом, вимоги до пілотів не такі вже складні – людина має буди добре управляти велосипедом та бути впевненою у власних силах. Організатори зазначають, що керувати велосипедним тандемом не набагато складніше, ніж їздити на велосипеді самому.

Щоб взяти участь у велопробігу «Бачу! Можу! Допоможу!», всі охочі мають заповнити анкету.

comments powered by HyperComments