Директор харківського ТОВ ухилявся від сплати податків на суму 18 млн. гривень

Понеділок, 6 серпня 2018, 10:24
На сьогоднішній день прокуратура оголосила чоловіку про підозру в ухиленні від сплати податків.
Директор харківського ТОВ ухилявся від сплати податків на суму 18 млн. гривень

Прокуратурою була оголошена підозра 46-річному керівнику харківського ТОВ за фактом умисного ухилення від сплати податків в особливо великих розмірах (ч. 3 ст. 212 КК України). За словами начальника відділу прокуратури області Артура Оганнісяна, вже було встановлено, що протягом 2015 - 2016 років товариство ухилилося від сплати майже 18 мільйонів гривень. ПДВ. 

У слідства є основна версія, згідно якій харківські комунальні підприємства робили замовлення у ТОВ товарів та послуг. А товариством укладалися договори з фіктивними фірмами, які були створені виключно для переведення коштів у готівку. Частина виведених коштів без сплати ПДВ йшла на необхідні товари. А на баланс у комунальних підприємствах товар чи послуга поверталися за повною вартістю. 

Завдяки цій схемі кожна сторона отримувала вигоду. ТОВ отримувала гроші, адже умисно збільшувала валові витрати та використовувала податковий кредит з ПДВ. Різниця між реальною та декларованою на папері ціною товарів та послуг надходила до зацікавлених осіб. 

Напередодні в рамках розслідування за фактом привласнення майна шляхом зловживання службовим становищем (ст. 191 КК України) правоохоронцями була викрита низка суб'єктів господарювання міста. Вони створили такий собі "конвертаційний центр", де розкрадалися  бюджетні кошти комунальних підприємств міської ради. 

За санкцією суду провели 16 обшуків (6 - в офісних приміщеннях ТОВ, 10 - за місцем мешкання керівників підприємств). Згідно попереднім даним, тіньовий обіг "конвертаційного центру" становив понад 200 млн. грн. 

На даний момент на розгляді судів знаходяться 3 кримінальні провадження щодо учасників "конвертаційного центру" за фактом фіктивного підприємництва  (ст.28, 205 КК України). Досудове розслідування триває. Встановлюються всі обставини та особи, причетні до скоєння злочину. 

comments powered by HyperComments