За словами Світличної, цієї осені дорога Харків - Охтирка буде якісною та безпечною

Вівторок, 7 серпня 2018, 11:38
На трасі, яка не знала капітального ремонту протягом 60 років, була відновлена основа та завершене викладання вирівнювального шару асфальтобетону.
За словами Світличної, цієї осені дорога Харків - Охтирка буде якісною та безпечною

Дорожні служби в цілодобовому режимі працюють над відновленням шляху на місто Суми. Кожного дня там задіяно 100 робітників зі 70 одиницями техніки. Загалом, цього року дорога Саме Харків – Охтирка в Харківській області є в пріоритеті. За словами голови ХОДА Юлія Світличної, на сьогоднішній день ремонт проходить на багатьох дорогах регіону. Наприклад, у поточному році ремонт має відбутися на 15 державних та 80 місцевих дорогах.

«Наприклад, у жахливому стані були дороги на Донецьку та Луганську область, – розповіла губернаторка, – цього року ми завершуємо їх ремонт. Окреме питання – це дорога Харків - Суми. Усім відомо, вона була в дуже важкому стані. Вже восени ця дорога буде якісною та безпечною. У питанні ремонту доріг маємо підтримку Президента України та уряду. Необхідне фінансування є. Такими масштабами дороги в області не ремонтувалися протягом останніх 10 років».

Дорога з Харкова до Сум була побудована ще в 1952 - 1956 роках. З тих пір капітального ремонту там не проводили. Через що на трасі було зруйновано не тільки покриття, але й основа. За словами провідного інженера відділу будівництва та ремонту автомобільних доріг і штучних споруд Служби автомобільних доріг у Харківській області В'ячеслава Назаренка, вона знаходилась в жахливому стані. Руйнування дійшло до земельного полотна, ямковість склала понад 90%, на деяких ділянках дорога була зруйнована повністю.

Спеціалісти розробили кілька проектних рішень для відновлення основи дороги. Там, де це було можливо, її ремонтували методом холодного ресайклінгу. Проте, за словами Назаренка, від Богодухова в бік Харкова під низом вимощена бруківка. Фреза не здатна передріблювати її. Тому асфальтобетон був зрізаний до бруківки, а потім була викладена підстава з щебенево-піщаної суміші з додаванням цементу.

Після відновлення основи дороги розпочалось викладання  вирівнювального шару асфальтобетону. Нині ця робота майже завершена, і дорожники переходять до вкладання верхнього шару асфальту. На даний момент там потрібно нанести розмітку, облаштувати зупинки та встановити дорожні знаки.

Нагадаємо, що, за словами голови ХОДА, роботи  на дорозі Харків-Охтирка тривають у максимальному темпі. Вона на своїй сторінці в мережі «Фейсбук» підкреслювала, що капітального ремонту на трасі не було протягом 60 років.

comments powered by HyperComments