Харків’янам розповіли, як НАБУ бореться з корупцією

Вівторок, 14 серпня 2018, 16:30
За результатами діяльності НАБУ, на сьогоднішній день до судів України було скеровано 143 кримінальні провадження.
Харків’янам розповіли, як НАБУ бореться з корупцією

Про це розповів директор Харківського територіального управління НАБУ Юрій Кравченко. Сьогодні, 14 серпня, він опублікував звіт за результатами роботи Національного антикорупційного бюро України за перше півріччя 2018 року.

На сьогоднішній день до обов’язків НАБУ входить попередження, виявлення, припинення та розкриття корупційних злочинів. За словами Кравченка, детективами бюро вже було скеровано до суду 143 кримінальні провадження. Станом на 30 червня поточного року на руках 212 детективів перебуває 683 кримінальні провадження.

«За ці неповні три роки детективами НАБУ, у тому числі і за співпраці з іншими правоохоронцями, було викрито у вчиненні кримінальних корупційних правопорушень майже 400 осіб, – розповів Кравченко, – з них 227 обвинувачуваних осіб».

Зокрема, він зазначив, що в закритих кримінальних провадженнях збитки становлять понад 190 мільярдів гривень. В ході досудового розслідування було відшкодовано 360 мільйонів. Якщо говорити про резонансні розслідування, які було доведено до кінця, то тут Кравченко, зокрема, згадав справу екс-голови Комітету ВР з питання ПЕК та справу щодо розтрати коштів «ЛБТЗ» (скеровані до суду), справу по закупівлі палива для потреб Міноборони та «бурштинову» справу (відкрито матеріали).  

«Наше юридичне управління не залишається осторонь тих процесів, які відбуваються в нашій державі, – підкреслив Юрій Кравченко, – особливо під час проведення закупівель за бюджетні кошти державними підприємствами. Результатом цієї роботи є те, що 93 угоди – кабальні для нашого бюджету. Вони визнані судом недійсними. Загальна сума, яка підлягає поверненню до державних підприємств, державного бюджету сягає понад 4 мільярда гривень. На даний час ці позови перебувають на стадії виконання».

За його словами, наразі забезпечено супровід 78 справ в суді. На сьогоднішній день 143 кримінальні провадження було направлено до суду. По 46 справам ще не було розпочато судовий розгляд. Проте по 33 з них вже є рішення. А розмір предметів злочинів нині становить 5,57 мільярдів гривень.

Кравченко, зокрема, зазначив, що протягом останнього року НАБУ працює в непростих умовах. Як приклад, він наводить критику та інформаційні кампанії, які ведуться проти агентства. Але разом Кравченко зазначив, що НАБУ змогло досягти певних результатів завдяки іноземних партнерам та підтримки української громади.

comments powered by HyperComments