В Харкові проблема із закупівлею інсуліну стоїть особливо гостро

Юлія Гуш  |  Середа, 15 серпня 2018, 13:30
На сьогоднішній день державні видатки на інсулін по Харківській області покривають всього 40% від загальних потреб.
В Харкові проблема із закупівлею інсуліну стоїть особливо гостро

Про це розповів заступник голови ХОДА Михайло Черняк. За його словами, за останні роки державна програма по забезпеченню інсуліном не фінансується в повному обсязі. Нині загальна потреба по інсуліну становить майже 120 мільйонів гривень. З державного бюджету було отримано близько 45 мільйонів. Тобто, як зазначив Черняк, фінансування забезпечене близько на рівні 40%.  

Через це виникла необхідність дофінансування за рахунок місцевих бюджетів. Якщо ситуація по обласним районам більш-менш врегульована за рахунок місцевих бюджетів, то по самому Харкові тут виникли проблеми. Наприклад, 9 серпня під мерією міста відбувся пікет під гаслом «Дайте інсулін». В ньому взяли участь люди, які хворіють на цукровий діабет. Там зібралося близько ста осіб, які вкрай незадоволені відсутністю вкрай необхідного препарату.

«Так само ми зверталися до міської ради, щоб вони знайшли можливість виділити даткові гроші для того, щоб забезпечити мешканців міста Харкова інсуліном, – розповів заступник голови ХОДА, – на найближчій сесії ці гроші будуть виділяти. Зі свого боку ми продовжуємо співпрацювати з Кабінетом міністрів України та профільним міністерством саме для того, щоб залучити додаткові гроші з державного бюджету на реалізацію цієї державної програми».

Разом з тим Черняк зазначив, що за останні роки проблеми були по всім державним програмам. За його словами, сьогодні в межах бюджетної децентралізації з‘явилися гроші на місцях, тому частково органи виконавчої влади хочуть з себе зняти навантаження і передати обов‘язки на місця.

«Але безумовно, є певний перекіс у цьому питанні, – додав він, – тому що з‘явилися гроші, ми це всі знаємо. Але кількість питань, які потрібно вирішувати за ці ж гроші, дуже велика. І не завжди коректно, коли державні програми закривають за рахунок державних бюджетів».

comments powered by HyperComments