Як активісти боряться з вбивством безхатніх собак на Харківщині

Юлія Гуш  |  Понеділок, 27 серпня 2018, 18:16
Активісти Чугуєва, незадоволені вбивством безхатніх собак, звернулися до суду стосовно діяльності “Центра поводження з тваринами”.
Як активісти боряться з вбивством безхатніх собак на Харківщині

14 серпня 2018 року Чугуївський міський суд визнав недійсним договір чугуївського КП "Чугуївський комунальний комплекс" з харківським КП "Центр поводження з тваринами”, а також зобов’язав підприємство повернути 38 552 гривень до бюджету міста.  

“Нас цікавило, як цих собак ловили, — розповів Роман Лихачов, юрист Чугуївської правозахисної групи, — наскільки вони були агресивними, як взагалі визначили агресивність собаки, чи взагалі ловили домашніх тварин. А то були скарги з боку мешканців стосовно того, що їх улюбленців забрали до “Центру поводження з тваринами”. Ми побачили, що такі скарги були. Частина відловлених тварин були домашніми. Ступінь агресивності міська рада взагалі не визначала. Просто поставили задачу виловити на території міста певну кількість собак”.  

Він зазначив, що позивачі півроку збирали документи в різних інстанціях. Намагалися запросити їх і в Центрі поводження з тваринами. Проте в підприємстві відмовились дати документи, посилаючись на комерційну таємницю.  За словами юриста, відловлені тварини були вбиті протягом семи днів. Хоча, згідно з чинним законодавством, їх мали б утримувати протягом двох місяців. Судом було встановлено, що дане підприємство порушує майнові права власників собак і позбавляє їх можливості знайти свого улюбленця. Воно таким же чином ловило собак в Дергачах, Вільшанах, Рогані, Балаклії і інших містах області. Суд нарахував як мінімум 5 грубих порушень закону з боку підприємства.  

“Найголовніше, що цього року під тиском громадськості, зоозахисних організацій, Чугуївської правозахисної групи, мешканців міста була прийнята програма поводження з товаринами, — підкреслив Роман Лихачов, — під яку закладене фінансування, в тому числі і на стерилізацію собак. Вважаю, що це достатньо прогресивно. Ми довго боролися, щоб ця програма була прийнята”.  

У свою чергу юристка Ірина Август розповіла, що цей випадок може стати тим прецедентом, який прийдеться в нагоді іншим містам України: "Органи місцевого управління мають звернути увагу на проблему безхатніх тварин, їм слід запам’ятати, що старі радянські методі використовувати неможна. Навіть чинне законодавство на сьогоднішній день дозволяє цивілізовано вирішувати це питання. Потрібно прийняти програми, почати вводити відповідальність для тих, хто утримує кішок та собак. Адже нестерилізовані тварини розмножуються, а їх дитинчата потрапляють на вулицю”.  

Як приклад вдалого вирішення проблеми, юристка пригадала досвід міста Мукачево. Там в 2015 році на керівні міста підприємства з утримання тварин прийшли зоозахисники. Того ж року вони стерилізували безхатніх тварин, а в наступному почали шукати для них господарів.  

За її словами, згідно статистиці, до 90% випадків укусів перепадають на тих тварин, які мають господарів. Саме вони винні в агресивній поведінці своїх улюбленців. А безхатні часто бояться людей. Як зазначила Ірина Август, у випадку укусів таких собак слід таки запитати потерпілих, чи не були вчинені проти тварини якісь агресивні дії.  

“Рік чи два тому в Харкові жили біля магазину собаки, — згадувала юристка, — вони доброзичливі та ідуть до людей. А собаці Еммі якісь нелюд взяв та відрубав передні лапи. Безхатня собака довіряла... Такі собаки скоріше страждають від людини, аніж проявляють агресивність”.  

Зокрема, у вбивстві тварин Лихачов вбачає банальне списування бюджетних коштів. За його словами, на одну собаку закладається 800 гривень. А для того, щоб утримувати її протягом двох місяців, необхідно витратити більш ніж 2 тисяч гривень. 

“Тому вони йдуть простим шляхом: приїхали, відловили тварин, домашніх, не домашніх, які в руки більше давались, — розповів юрист, —  і забрали. Але така прецедентна практика свідчить про те, що так робити неможна. Крім того, така процедура неправильна та незаконна”.  

Він також зазначає, що агресивних тварин слід ізолювати. Але для цього слід розробити критерії агресивності, а також брати до уваги той факт, ким саме був здійснений напад: домашньою собакою чи безхатньою. До того ж, слід привертати до відповідальності господарів, які не стежать за поведінкою своїх собак. Загалом, активісти переконані, що проблема безхатніх тварин не вирішується їх вбивством. Вони впевнені, що на їх місце прийдуть інші собаки. Тому практика стерилізації, яка стала діяти в Чугуєві, має набагато кращий ефект аніж інші, куди менш етичні методи.  

comments powered by HyperComments