1 вересня всі харківські першокласники підуть до Нової школи

Юлія Гуш  |  Середа, 29 серпня 2018, 13:30
Цього року першокласники будуть навчатися за новою методикою, яка стане дружньою для дітей.
1 вересня всі харківські першокласники підуть до Нової школи

Про те, як в Харківській області буде запроваджуватися Нова українська школа, розповів заступник голови ХОДА Анатолій Бабічев.

«Цього року всі першокласники ідуть в Нову українську школу, – зазначив він, – це не просто нова назва, це ще нові підходи до навчального процесу, це проведення всього освітнього процесу біля дитини. Є партнери навчального процесу. Це, звичайно, педагоги школи, це дитина та батьки. Тільки при взаємодії всіх цих сторін буде результат».

За словами Бабічева, це буде нова методика та нові підходи, згідно яким школа має бути дружною до дитини. В першу чергу шкільна освіта має бути для учнів не випробуванням, а можливістю реалізувати та проявити свої таланти в будь-яких напрямках.

Зокрема, заступник голови ХОДА зазначив, що цього року була виділена найбільша за всю історію державна субвенція – більше 100 мільйонів. Кошти підуть у тому числі на нову українську школу. Перша частина грошей іде на підвищення кваліфікації вчителів, друга – на оновлення матеріальної бази. Майже половина коштів вже була використана.

Разом з тим Бабічев розповів, що не всі навчальні заклади повністю забезпечені новими меблями. Проте проблема криється не в відсутності коштів, а в труднощах щодо закупівель. Дуже багато районів та міст приводять тендери та не визначають переможців.

Також Анатолій Бабічев відмітив зростання інвестицій на систему освіти регіону: «Цього року були серйозні інвестиції в розбудову інфраструктури освіти. Більше 400 мільйонів гривень було витрачено на проведення капітальних та поточних ремонтів. Це різні бюджети – і державні, і обласні. Ця сума десь на 30% більша ніж в минулому році. Хочу підкреслити, що вже традиційними для Харківської області є результати щодо реформування мережі закладів освіти».

За його словами, з 1 вересня будуть працювати 44 опорні заклади. Їх відрізнятиме максимальне матеріальне забезпечення, нове обладнання, кабінети, автотранспорт, спортивні майданчики. Що стосується дошкільних навчальних закладів, то в області заплановано створити 1600 додаткових місць. А також було відкрито 9 нових дитячих садочків та створено нові групи у вже наявних.

Що стосується інклюзії, то цього року 530 дітей буде здобувати освіту в інклюзивних класах. В кожному районі відкриваються інклюзивно-ресурсні центри, медіатеки та ресурсні кімнати. Як зазначив заступник голови ХОДА, до кінця поточного року буде створено 15 ресурсних кімнат та 25 медіатек.

comments powered by HyperComments