Старт «електронного квитка» у Харкові перенесли

Понеділок, 10 вересня 2018, 14:24
Система електронного квитка в Харкові почне працювати в повному обсязі лише з 1 листопада – про це повідомляє прес-служба Харківської міськради. Зараз система працює в обмеженому тестовому режимі.
Старт «електронного квитка» у Харкові перенесли

Про це повідомляє "Пасажирський Транспорт". 

Директор Департаменту інфраструктури Сергій Дульфан пояснює чергове перенесення старту «електронного квитка» на Слобожанщині зміною в законодавстві, які стосуються порядка видачі пільгових проїзних карт, квотування кількості пільгових поїздок, а також виведення з обігу дрібних купюр і необхідністю через це нових налаштувань терміналів оплати і валідаторів.

Ще одним фактором Дульфан називає запровадження нових вимог у метрополітені, згідно до яких необхідно ввести подвійний контроль за транзакціями. Мова йде про використання бюджетних коштів, тож порядок їх використання вимагає наявності контролю. Для роботи кожного валідатора в метро з'явилася необхідність встановлення двох ліній зв'язку – одна з них буде обслуговувати блок, встановлений у метрополітені для контролю за транзакціями, друга буде спрямована на сервер інвестора, де відбувається обробка транзакцій для розрахунку з перевізниками.

За словами Сергія Дульфана на сьогоднішній день необхідні мережі прокладені вже на 10 станціях метро, 71 термінал встановлено у вестибюлях станцій, ще 20 – у підземних переходах. Щоб уникнути перебоїв у перілод переходу до автоматизованої системи оплати проїзду планується, що в метрополітені Харкова деякий час будуть працювати як нові, так і старі термінали поповнення карт.

Для поповнення карток для проїзду в трамваях, тролейбусах і автобусах Харкова по місту встановлено вже 166 терміналів. Всього їх планується встановити 400 – 200 для метрополітену, решта – для наземного транспорту.

Раніше планувалося, що вже з початком осені 2018 року система електронного квитка у Харкові буде працювати на повну потужність. Тепер «годину Х» переносять на 1 листопада. Вже 20 вересня почнуть видавати пільгові проїзні картки школярам, з 1 жовтня – студентами, а з 1 листопада – всім іншим пільговикам.

Нагадаємо, що Харківська міськрада ще 21 грудня 2016 року дала згоду на укладення інвестиційного договору про запровадження у місті системи «элекронного квитка». Повноваження на укладання договору отримав харківський міський голова. Впровадження автоматизованої системи оплати проїзду проводить ТОВ «Фінансова компанія «Платіжний центр».

Оплачувати проїзд в громадському транспорті електронним квитком харків'яни можуть у трамваях і тролейбусах з 1 грудня 2017 року, а в метро – з першого дня 2018 року. Після введення електронної оплати багато пасажирів, які пробрели «е-квиток» скаржилися, що виникли проблеми з роботою валідаторів.

Так само повідомлялося про навмисні пошкодження валідаторів: були виявлені пошкодження проводки, були залиті клеєм прорізи для карт. Всього на 4 грудня 2017 року, за даними харківської міськради, було пошкоджено 33 термінали і валідатори. Збитки склали близько 500 тис. грн.

comments powered by HyperComments