Харків’яни все більш охоче підписують декларації з сімейними лікарями – таких вже 1,5 мільйонів

Середа, 3 жовтня 2018, 14:15
Більше за всих деклараціями охоплено населення Барвінківський, Нововодолазький та Дергачівський райони.
Харків’яни все більш охоче підписують декларації з сімейними лікарями – таких вже 1,5 мільйонів

3 жовтня про це під час свого брифінгу розповів заступник голови ХОДА Михайло Черняк. За його словами, на сьогоднішній день в Харківській області вже було підписано майже 1,5 млн декларацій між пацієнтами та лікарями.

«У нас щотижня зростає кількість підписаних декларацій в межах 23-25 тисяч осіб, які обирають для себе нового лікаря, – розповів Черняк – і така тенденція буде в подальшому. Я сподіваюсь, що до кінця року кожен мешканець області обере для себе лікаря. Ми бачимо, що ця робота вже зрозуміла і для лікарів, і для людей»

Більше всього деклараціями охоплений Барвінківський (80,5%), Нововодолазький (76,7%), Дергачівський (74,5%), Золочівський (70,6%) райони. Як зазначив заступник голови ХОДА, нині Національна служба здоров’я в середньому виділяє на пацієнта Харківської області 750 гривень.

«Первинки вже отримують гроші відповідно до кількості пацієнтів, з якими підписано угоди, – розповів він, – фінансування закладів збільшилося у 1,5 раза, заробітна плата исімейних лікарів зросла у 2-2,5 раза і становить сьогодні 15-16 тисяч гривень. Це при тому, що лікарі поки що не набрали граничної кількості пацієнтів».

Що стосується програми «Доступні ліки», то на даний момент, за словами Черняка, вона реалізується без проблем. Він розповів, що з 20019 року будуть укладатися прямі контракти між аптеками, які беруть участь в дані програмі та Національною агенцією охорони здоров‘я. Як зазначив заступник голови ХОДА, нині до півмільйона людей системно отримують ліки безкоштовно чи з доплатою.

comments powered by HyperComments