Харків'яни привітали поляків із 100-річчя відновлення незалежності

Неділя, 7 жовтня 2018, 14:33
Захід з нагоди 100-річчя відновлення незалежності Польщі пройшов у Харківському національному педагогічному університеті імені Г. С. Сковороди.
Харків'яни привітали поляків із 100-річчя відновлення незалежності

Генерального консула Республіки Польща в Харкові Януша Яблонського, співробітників консульства та представників польської діаспори привітав зі святом від імені голови ХОДА Юлії Світличної її заступник Анатолій Бабічев.

«Ми, як ніхто, розуміємо ціну незалежності та бажання польського народу її отримати. Адже крізь історію обох наших країн – України та Польщі - пройшла червона нитка боротьби за незалежність. І в цьому є основа для наших спільних добрих відносин», - наголосив Анатолій Бабічев.

Він подякував за підтримку, яку Україна відчуває з боку Польщі.

«Саме Польща – і ми їй за це дуже вдячні – сьогодні твердо відстоює відновлення територіальної цілісності України. Саме Польща підтримала український народ у прагненні європейського шляху розвитку. І ми дуже дякуємо, що найбільша реформа, яка відбувається в Україні, - реформа децентралізації – відбувається за підтримки польських експертів», - сказав заступник голови ХОДА.

Анатолій Бабічев відзначив, що в Харківській області реалізується велика кількість спільних україно-польських проектів у сферах науки, освіти, культури тощо.

«Активна позиція обласної державної адміністрації та Генерального консульства дає нам можливість ще більше зрозуміти один одного, зблизитися та працювати на благо незалежності наших країн», - наголосив заступник керівника області.

Генеральний консул Республіки Польща в Харкові Януш Яблонський відзначив, що польський сейм одностайно постановив, що 2018-й рік є роком ювілею – сторіччя відновлення  Польщею незалежності. Він також навів цитату з рішення сейму.

«11 листопада 1918 року здійснилася мрія багатьох поколінь поляків. Польська держава знову відродилася після розділу та 120 років неволі, русифікації та германізації, після великих повстань. Вільна Польща знову повернулася на карту  світу. Саме завдяки тим, хто не зламався, наш народ переможно подолав історичні випробування», - сказав Януш Яблонський.

Він також нагадав, що один з «батьків» польської незалежності – Юзеф Пілсудський – не чужий для Харківщини, адже отримав освіту у Харківському університеті.

«Цього року Україна також відзначає століття своєї державності. Слід підкреслити факт спільної боротьби поляків та українців у захисті нашої щойно відродженої незалежності в битві із спільним тоді ворогом, яким була більшовицька Росія. Тоді Польща була занадто слабкою, щоб допомогти Україні у становленні держави, але наша дружба та співробітництво тривають та, дай Боже, щоб тривалі завжди», - наголосив Генеральний консул Республіки Польща в Харкові.

Учасники урочистого заходу в Харківському національному педагогічному університеті також вшанували пам’ять Григорія Сковороди, чиє ім’я носить виш, та поклали квіти до монументу першій вчительці – напередодні святкування Дня працівника освіти України.

comments powered by HyperComments