Харків стає центром українсько-польських відносин, - Світлична

Вівторок, 16 жовтня 2018, 13:03
Активність українсько-польських відносин саме на території Харківщини є запорукою подальшої співпраці та її конкретних результатів.
Харків стає центром українсько-польських відносин, - Світлична

Про керівник регіону Юлія Світлична сказала під час відкриття ІІІ Польсько-українського форуму місцевого самоврядування.

«Харків стає центром українсько-польських відносин. Минулого року ми зустрічали Президента Польщі Анджея Дуду. Також голову сейму. Поважна та потужна польська делегація взяла участь у міжнародному економічному форумі, який відбувся в Харкові 2 тижні тому. І зараз ми приймаємо вже третій українсько-польський форум місцевого самоврядування», - підкреслила вона.

Голова ХОДА також відзначила, що питання децентралізації є надважливими для розвитку Харківської області та в цілому України. Юлія Світлична наголосила, що з часу проведення першого українсько-польського форуму акценти дискусії дещо змінилися.

«Якщо 3 року тому була тільки ідея, то зараз, сподіваюся, буде дуже плідна фахова дискусія. Адже ще 3 роки тому ми тільки ставили питання та слухали, як це відбувається у світі та в Польщі. А зараз маємо власний досвід. Я сподіваюся, що голови ОТГ Харківщини сьогодні нададуть чимало власних кейсів для наших польських гостей», - сказала Ю. Світлична.

Про корисність досвіду українських громад для польських колег говорив і Генеральний консул Республіки Польща в Харкові Януш Яблонський.

«Харківщина – це дуже важливий регіон України. Третій рік ми проводимо форум самоврядування. І третій рік демонструє, що це був правильний вибір, що ми йдемо правильним шляхом. Наша співпраця розвивається. І вона не тільки корисна для України, але й для нас. Ми зараз також можемо навчатися в українців і запроваджувати ваш досвід у Польщі. Ми хочемо не тільки показувати свій досвід, але обмінюватися ним», - прокоментував Януш Яблонський.

Він також подякував голові ХОДА за постійну активну та плідну співпрацю.

Під час пленарного засідання форуму відбулась урочиста передача письмових рекомендацій ОТГ Харківської області, що взяли участь у проекті «Наша енергія – енергетично спроможна громада». У рамках проекту польські експерти протягом липня-серпня 2018 року провели енергоаудит об’єктів, що розташовані на території 5 об'єднаних громад Харківщини. За результатами досліджень вони склали рекомендації щодо покращення політики енергоефективності в цих ОТГ. Під час форуму ці рекомендації отримала 1-а з 5-ти громад – Чкаловська. Згодом рекомендації надійдуть до Зачепилівської, Малинівської, Роганської та Нововодолазької ОТГ.

 

comments powered by HyperComments