У Харкові з'явилася нова вулиця

Середа, 17 жовтня 2018, 20:35
У Харкові назвали вулицю на честь жінки, Праведника народів світу харків'янки Олександри Бєлової.
У Харкові з'явилася нова вулиця

Вулиця розташована між вул. Тобольською і вул. 23 Серпня, раніше вона була безіменною.

Відповідне рішення було прийняте на сесії Харківської міськради у середу. Крім того, на сесії перейменували частину вул. Сидора Ковпака (№3-33, 8, від вулиці Борткевича до вулиці Шевченка) у провулок Борткевича.

Довідка

Журналіст Олександра Бєлова працювала у газеті «Тваринництво України». На початку війни вона з 11-річною донькою залишилася в окупованому Харкові. У 1942 році жінка врятувала з гетто дітей своєї сусідки Розалії Арінберг - 11-річну Олену та трирічну Іру. У 20-градусний мороз вона подолала майже 40 км і на санчатах привезла їх до себе додому.

Молодшу Іру забрала до себе домробітниця Арінберг - Зіна Логвиненко. У Олександри Бєлової ховалися сама Роза і її старша донька Олена. Дівчинку попередили, щоб вона не підходила до вікна, але вона виглянула на вулицю, і хтось із сусідів її побачив. Тоді у сім'ї прийняли рішення відвезти дівчинку у будинок навпроти, до довоєнної співробітниці Рози Арінберг - Галини Зозулевич. Там Олександра Бєлова познайомилася з командиром підпільної партизанської групи і стала секретарем у загоні.

Коли хтось доніс, що у Зозулевич ховається єврейська дитина, Бєлова змогла оформити їм підробні документи, дістала паспорт на ім'я росіянки - Ксенії Борисівни Лопатинської - і вклеїла у нього фотографію Рози Арінберг. Отримавши паспорт, мати і донька пішли з Харкова.

У березні 1942 року за доносом у гестапо про зв'язок із партизанами і порятунок єврейської сім'ї Олександру Бєлову заарештували. Жінку розстріляли на околиці Харкова. Врятована нею Роза Арінберг дожила до 90 років. Її молодша донька живе у Німеччині, а старша  - Олена Щербакова - торік померла в Харкові.

20 вересня 1995 року Інститут Яд Вашем визнав Олександру Бєлову Праведником народів світу. Вона - єдина з праведників світу - харків'ян, хто був розстріляний німцями за порятунок єврейської сім'ї.

comments powered by HyperComments