Як харків‘яни намагались вирішити «інсулінову» проблему

Четвер, 18 жовтня 2018, 11:28
Відсутність необхідного інсуліну неодноразово змушувала харківських діабетиків виходити на пікети.
Як харків‘яни намагались вирішити «інсулінову» проблему

Остання така акція відбулася вчора, 17 серпня, під стінами харківської міськради. Учасники пікету виступили з вимогою стовідсоткового фінансування інсуліну. Вони нарікають, що така проблема існує хіба що в Харкові – що в області, що в інших містах люди безкоштовно отримують препарат.

«У мене чоловік інсулінозалежний, – розповіла Діана Чубанян, учасниця акції, – після гангрени йому ампутували ногу вище коліна і він зараз пересувається на візку. Що він, що я – обоє пенсіонери. Йому на місяць необхідно сім пенфелів, а дають два. І то після того, як я попрошу. А так би давали один. А все інше нам доводиться купувати. Кожен пенфіл коштує 140 гривень у нас в аптеці. Це найнижча ціна по Харкову. Подивіться, чи можемо ми з пенсії купувати кожен місяць пенфіли, що залишились, для того, щоб він жив? Яким би він не був хворий, він же буде жити. Тому я сьогодні прийшла сюди».

«Наша вимога в тому, щоб з місцевого бюджету виділяли кошти на фінансування інсулінів, – розповіла Юлія Кукліна, представниця ініціативи Діа-Дзен, – чому ми вимагаємо це саме від місцевої влади, від місцевих депутатів, від мера міста? Тому що в інших містах України інсулін є. Там люди забезпечені повністю і вони своїми невеликими запасами діляться з нами. Нам присилають поштою різні інсуліни. Нормальні, дорогі».

За її словами, харківським діабетикам розповідають, що на інсулін не вистачає коштів. Проте в інших містах такої проблеми немає. Кукліна зазначає, що виникає враження, що Харковом управляють неефективно.

Про допомогу з-за кордону розповідає й інша учасниця пікету – Ірина Орлова : «З Литви посилка прийшла, я особисто чекаю таку з Ізраїлю. З міст України просто збирають інсулін та присилають нам посилки, які ми роздаємо тим, хто цього гостро потребує. Хто не може придбати, хто живе на одну пенсію».

В той день під час сесії було вирішено на забезпечення хворих на діабет препаратами інсуліну та десмопресину виділити додаткові кошти – 12,6 мільйонів гривень. Як розповіла Орлова ще до прийняття цього рішення, цієї суми цілком вистачить на 2 місяці.

comments powered by HyperComments