Бізнесмен Ярославський розповів студентам, яким має бути успішний підприємець

Вівторок, 23 жовтня 2018, 21:51
22 жовтня, український бізнесмен Олександр Ярославський зустрівся зі студентами Харківського національного університету імені В.Н. Каразіна.
Бізнесмен Ярославський розповів студентам, яким має бути успішний підприємець

За його словами, він вже давно співпрацює з  даним вишем та радіє його успіхам та досягненням: «Багато спільно було зроблено з університетом, – розповів Ярославський, – ми продовжуємо цю традицію. Ми прийняли рішення розглянути питання щодо великого медичного проекту. Деталі нема смислу розкривати. Попрацюємо – і тоді буде сенс розповідати.  

Зокрема, Ярославський відповів на запитання студентів стосовно своєї бізнесової діяльності, а також дав кілька порад щодо того, як молодій людині можна досягти успіху. Бізнесмен наголосив, що він на місті молоді сконцентрувався б на освіті. За його словами, саме вона є ключем до успіху 

«Я завжди хотів бути заможною людино, – розповів він, – це локомотив мого руху. Я не мав спеціальної освіти. Але в мене були задатки в бізнесі. Ти маєш знайти себе в житті. Я задоволений життям. Я не хочу чогось міняти».  

Також Ярославський відмітив, що для успіху потрібна не тільки освіта, а й праця, знання та вміння. За його словами, він свого часу закінчив технічний виш, поступив на аспірантуру та захистив дисертацію. Бізнесмен відмітив, що знання та досвід допомогли йому бути успішним в бізнесі.  

Ярославський розповів, що в бізнес він прийшов ще на початку 90-х. Тоді було непросто починати свою справу, адже люди не мали необхідного досвіду для ведення. За його словами, в нього тоді було шалене бажання заробити гроші. Але чим займатися в той чи інший момент – підказувала ситуація.  

«Є індивідуальні якості, – додав Ярославський – один може бути лідером, а інший ні. Але не потрібно боятися. Потрібно брати і пробувати. Для цього потрібно  мати знання і досвід. Просто назвати себе лідером замало». 

Зокрема, мова пішла і про його бізнес-проекти. Наприклад, він розповів про викуплений ним Харківський тракторний завод. За словами Ярославського, в кращі часи підприємство випускало 50 тисяч тракторів на рік, але сьогодні з-під конвеєрів виходить всього одна тисяча. Зокрема, нині більша частина площі заводу – 120 га з 150-та – залишається незадіяною. Тому було прийняте рішення передати цю площу під інші виробництва. За словами бізнесмена, ХТЗ володіє всією необхідною інфраструктурою.  

В той час, коли ХТЗ простоював, він загубив ринки збуту. Тому зараз доводиться наверстувати упущене в інтенсивному режимі. Ярославський зазначив, що нині з 1000 тракторів половина йде на експорт. Проте для того, щоб налагодити його роботу, моє пройти десятиліття.  

Зокрема, студенти задали низку питання стосовно того, яким має бути успішний бізнесмен. На думку Ярославського, окрім хорошої совіти, він має бути хорошим психологом та вміти добре оцінити партнера, опонента та ситуацію загалом. Крім того, людина, яка іде в бізнес, має бути готовою до втрат.  

«Бізнес – це не тільки успіх, – розповів Ярославський, – це  і втрати. Добре, якщо ти працюєш на бюджетні посаді. Бізнес – це ризик неправильного вкладення, а бізнесмен – це людина, яка оцінює ризики. Людина може стати банкротом. Ти повинен оцінити те, наскільки готовий до цього». 

comments powered by HyperComments