Харківським учням дадуть можливість змінювати свою школу та рідне місто

Юлія Гуш  |  Середа, 24 жовтня 2018, 18:35
В Україні стартує освітній проект «Відкривай Україну», орієнтований на учнів 7-11 класів.
Харківським учням дадуть можливість змінювати свою школу та рідне місто

 

Головна мета цього проекту – навчити підлітків втілювати власні ідеї та замисли, які здатні змінити на краще життя не тільки власної школи, а й міста чи навіть країни. Дана ініціатива має стати для учнів цікавою пригодою, яка навчить їх працювати в команді, брати на себе роль лідера та пізнавати основи менеджменту.

Проект «Відкривай Україну» реалізується вже не перший рік. Спочатку він був орієнтований на школярів, які проживають на близьких до війни територіях, а вже потім на учнів з маленьких міст. Проте цього року було вирішено пустити його у всі міста України. Дана ініціатива реалізується у два етапи – на рівні школи та на рівні міста.

«Є хороший приклад, який запропонували в одній зі шкіл, – розповіла Вікторія Лисак, регіональний координатор проекту, – школярі там незадоволені роботою власної їдальні. Тому вони проводять дослідження, спілкуються зі своїми шкільними колегами, своїми однокласниками щодо того, що їм не до вподоби. Також вони виясняють, чому школярі купують всякі снеки та фастфуд, проводять інформаційну кампанію про їх шкоду. Об‘єднують отриману інформацію та подають її, наприклад, районній владі. Це приклад того, як можна змінити життя школи».

Наталія Промська, міській координатор проекту, розповіла, що до фіналу проекту має пройти 20 шкіл області. А у кінцевому підсумку до Києва має вирушити одна найсильніша команда регіону, яка буде боротися за перше призове місце. Міській координатор проекту Ірина Маркевич у свою чергу зазначила, що подібний проект має велике значення для підлітків, адже він спонукає їх брати участь у позитивних змінах у власній школи чи місті.

«Це дає їм впевненість в собі, вони бачать результати власних дій, – розповіла вона, – це розвиток для кожної дитини. Так само це великий крок для громади. Адже підлітки – це мобільна група населення, яка швидко починає рухатися і веде за собою громаду. Залучаються батьки, залучаються підприємства, які також працюють на своє місто».

Координатори проекту впевнені, що він нині дуже на часі. За словами Маркевич, сучасна школа вже давно застаріла і більш відповідає реаліям десь початку минулого століття. При цьому, сучасне життя вже давно пішло далеко вперед. Проект «Відкривай Україну» вже зібрав 428 команд, які розробили 350 проектів. Його переможці вже побували в Литві, Німеччині та Польщі.

comments powered by HyperComments