В Харкові пройшла акція примирення між українцями та поляками

П'ятниця, 2 листопада 2018, 16:02
Захід був приурочений до сотих роковин україно-польської війни 1918 року.
В Харкові пройшла акція примирення між українцями та поляками

Акція примирення проходила 1 листопада у великих містах України та Польщі. Її організаторами виступили представники українських та польських громадських організацій, які вже не один рік зайняті побудовою добросусідських відносин між двома країнами.

«Закликаємо, щоб памʼять про конфлікт 100-літньої давнини став уроком, з якого ми зможемо зробити належні висновки, – наголошували організатори, – особливо стоячи перед новопосталими загрозами і сутичками довкола «історичних памʼятей» обох наших народів».

Вони наголосили, що ця річниця є важливою для українців і поляків. Адже сьогоднішні проблеми та виклики, будь то агресія Російської Федерації та зміна політики Польщі щодо України, ставлять під сумнів ті здобутки між двома державами, які були досягнуті впродовж останніх 30 років.

Харківська акція відбулася на даху Української академії лідерства. Її учасники запалили свічки, а також пригадали події сторічної давнини. Аналогічні акції відбулися в один і той же час в інших містах – о 17.00 в Польщі і о 18.00 – в Україні.

«1 листопада 2018 року згадують сторіччя з початку війни між Україною та Польщею, яка розпочалася за Львів, а вже потім – і за всю Галичину ,– розповіла Юлія Дрозд, менторка з інтелектуального розвитку УАЛ Харків, – ми маємо тисячолітню спільну історію. Під час заходу ми згадуємо українців та поляків, які загинули під час війни. Кожен з них боровся за свободу своєї батьківщини та свого народу. Ми віддаємо шану тому поколінню, щоб вже ніколи не повторити їх помилки».

До акції примирення приєдналися такі українські міста, як Київ, Кривий ріг, Львів, Миколаїв, Рівне, Чернівці. Що до Польщі, то захід підтримали у Варшаві, Перемишлі, Любліні, Кракові і Ґданьську.

comments powered by HyperComments