Нині склалася найкраща ситуація з фінансуванням харківської медицини

Середа, 7 листопада 2018, 16:25
Об‘єкти охорони здоров‘я області отримають найкраще фінансування за всю історію незалежної України.
Нині склалася найкраща ситуація з фінансуванням харківської медицини

Про це під час свого брифінгу розповів заступник голови ХОДА Михайло Черняк. За його словами, на сьогоднішній день дуже великий обсяг робіт, ремонтів, реконструкцій та нового будівництва відбувається в системі охорони здоров‘я Харківської області.

«Цього в такому обсязі ще ніколи не відбувалося за всі роки існування незалежної України, – розповів він, – ми бачимо, що є багато фінансування, яке дає можливість змінити умови надання медичних послуг, умови праці фахівців системи охорони здоров‘я, умови отримання медичних послуг пацієнтами».

За словами заступника голови ХОДА, для позитивних зрушень є політична воля на всіх рівнях. Крім того, велике значення мають джерела фіксування – обласний та державний бюджети, Фонд регіонального розвитку, кредитна програма Європейського інвестиційного банку, а також допомога західних партнерів, таких як німецька організація GIZ. Крім того, завдяки централізації є можливість фінансувати сферу охорони здоров‘я і з місцевих бюджетів.

Черняк також розповів, що загальна сума, яка була витрачена на ремонти та будівництво медичних закладів, сягає 100 мільйонів гривень по всіх районах області. Також були залучені кошти GIZ – на цьому етапі вже витрачено майже 17 мільйонів гривень. Вони пішли, наприклад,  на ремонтні роботи у Вовчанській та Дергачівській ЦРЛ.

Також з державного бюджету фінансується будівництво нових амбулаторій. На сьогодні в Харківській області в процесі будівництва знаходиться 30 об’єктів, майже по всіх вже відбулися конкурсні процедури. Заступник голови ХОДА висловив сподівання, що до кінця поточного року низка об‘єктів буде завершена. На амбулаторії область отримала порядку 200 мільйонів гривень субвенції. Загалом, саме сільській медицині зараз надається значний пріоритет.

«Це медицина в умовах реформи, яка відбувається в державі, – зазначив Михайло Черняк, – і важливо що це є ближчим до людей. Бо в селі багато років нічого не змінювалось. А сьогодні там зростають нові амбулаторії».

За його словами, там встановлюється нове обладнання, яке відповідає всім стандартам та вимогам, а лікарі, які там працюють, отримають нові можливості для своєї професійної діяльності. Також Черняк зазначив, що при нових амбулаторіях будується нове житло для медиків. Також вони забезпечуються новим транспортом для більш швидкого та якісного надання медичної допомоги.

comments powered by HyperComments