Булінг та побори – які проблеми зараз існують в харківських школах

Середа, 7 листопада 2018, 18:20
Останнім часом в медійному просторі все частіше зринає тема булінгу – коли школярі страждають від цькування як з боку своїх однолітків, так і вчителів.
Булінг та побори – які проблеми зараз існують в харківських школах

Один з таких випадків стався в 151-й школі Харкова під час «солодкого столу», влаштованого на честь завершення першої четверті навчання. На ньому була присутня шестикласниця, чиї батьки не здали кошти на смаколики. Через це вчителька не тільки не дозволила їй піти додому, а й стала стидити дитину за даний факт. Цей випадок обурив багатьох та став приводом поговорити не тільки про булінг, а й про побори в школах.

За словами голови ГО «Благосвіт» Катерини Святець, такі випадки, коли дітей починають цькувати через здачу коштів, не поодинокими. А дана історія стала відомою через те, що вчитель інформатики опублікував відповідний пост в мережі «Фейсбук».

«Я думаю, що мама би не наважилась на такі кроки, – зазначила Святець, – але інша справа – що хотів сказати автор цього поста? Бо в ньому написав щось з серії: «Класно пройшло свято, тільки одна дівчинка стояла і плакала. Бо її батьки не здавали грошей». Тоді піднялася громадськість і сказала: «дорослі розбірки – це дорослі розбірки. А цькування дитини є недопустимим. Такого не повинно бути».

За її словами, в більшості таких випадків батьки не бажають іти на конфронтацію зі вчителями та просто міняють клас чи школу. Тому випадки, коли дитина стає об‘єктом цькування з боку вчителів, не виходять в публічний простір. А разом з тим самі діти отримують вкрай некорисний урок: коли є проблема – краще дати задню та не намагатися відстоювати власні права.

Про проблему шкільних поборів розповів також юрист та правозахисник Костянтин Карелов. Він зазначив, що в таких закладах часто жаліються, що бюджетних коштів не вистачає на задоволення поточних потреб і просять батьків надати відповідну допомогу. Тому батьки, які мають більш вигідне фінансове положення, здають кошти. І разом з тим вони можуть почати тиснути на тих, хто не має таких можливостей. А такий конфлікт між дорослими, в свою чергу, негативно відображається на дітях. При цьому, адміністрація школи в таких випадках просто відгороджується від проблеми та заявляє, що збір коштів – це суто батьківська ініціатива.

Як приклад, Карелов згадав досвід фінських шкіл, які також мали проблеми з поборами. Тому в країні на законодавчому рівні було прийняте рішення заборонити збір коштів та надання подарунків від учасників учбового процесу. Себто, якщо хтось батьків захоче допомогти школі – вони це можуть зробити тільки через благодійні фонди і ніяк інакше. Адвокат зазначає, що така практика була б корисною і для України.

comments powered by HyperComments