Юлія Світлична: Зміни в медичній сфері вже назріли

Середа, 14 листопада 2018, 18:45
Голова ХОДА взяла участь у виїзному засіданні Комітету Верховної Ради України з питань охорони здоров'я.
Юлія Світлична: Зміни в медичній сфері вже назріли

Захід відбувається на Харківщині 14 листопада. Керівник області відзначила, що це вже 7-ме виїзне засідання комітетів Верховної Ради, що проходить у нашому регіоні за останній рік.

«Для нас це дуже важливо, адже ми - як органи влади, так і представники охорони здоров’я, практики – маємо змогу напряму подискутувати та поставити питання нашим законотворцям. Маємо можливість законодавчої ініціативи, яка враховує специфіку Харківської області», - сказала голова ХОДА.

Вона наголосила, що налагодження ситуації у сфері охорони здоров'я є пріоритетним напрямком розвитку Харківської області.

«Цього року на 30 об’єктах медичної сфери проводимо реконструкції та ремонти. Це районні лікарні та обласні – в місті Харків. Проводиться робота з будівництва сільських амбулаторій. Буде збудовано 30 новеньких сільських амбулаторій. Особливу увагу приділяємо заходам щодо покращення умов лікування онкохворих. Було прийнято принципове рішення щодо будівництва нового онкологічного комплексу. Цього року вже завершуються передпроектні роботи, й ми одразу починатимемо будівництво», - повідомила Юлія Світлична.

Керівник області звернулася до народних депутатів щодо підтримки проекту створення нового онкоцентру на державному рівні.

«Ми виступали з цією ініціативою, щоб паралельно в державному бюджеті виділити фінансування на закупівлю нового медичного обладнання, яке надаватиме якісні послуги для діагностики та лікування онкохворих людей. Адже Харківський онкоцентр приймає не тільки жителів Харківщини, але й інших областей», - сказала голова Харківської ОДА.

Про стан справ у Харківському онкоцентрі учасників виїзного засідання Комітету Верховної Ради України з питань охорони здоров'я проінформував директор Харківського обласного центру онкології Денис Скорий. Він подякував керівнику області за постійну підтримку закладу.

«За підтримки голови ХОДА цього року в онкологічному центрі були проведені ремонти покрівлі, блоку інтенсивної терапії, частини поліклінічних будівель та палат. Зокрема, маємо 4 повністю оновлені операційні», - відзначив Денис Скорий.

Він також передав народним депутатам звернення від колективу закладу щодо підтримки ініціативи Юлії Світличної відносно будівництва нового онкологічного центру.

У свою чергу, начальник Управління охорони здоров'я ХОДА Богдан Федак проінформував присутніх про фінансування сфери з обласного бюджету, наголосивши на тому, що за підтримки Юлії Світличної в рамках обласної програми «Здоров'я Слобожанщини» було закладено кошти для оперативної закупівлі необхідних медикаментів для онкохворих – у випадку недофінансування цього напрямку з боку МОЗ.

Під час засідання голова ХОДА також звернулася до народних депутатів щодо підтримки Харківської області в питанні затвердження схеми поділу госпітальних округів.

«Безумовно, зміни в медичній сфері вже назріли. Але медична сфера очікує змін, які будуть зрозумілі як пацієнтам, так і лікарям, - підкреслила Юлія Світлична. - Є дуже велика кількість тих питань, які ще потребують узгодження. В тому числі й на центральному рівні. Можу зазначити, що й досі на Харківщині не затверджено госпітальний округ. І ми розраховуємо на вашу підтримку, адже дві пропозиції Харківської області, які були узгоджені з усіма асоціаціями, обговорені з депутатським корпусом, прийняті на комітеті Верховної Ради України, спрямовані до Міністерства охорони здоров’я, але на даний час ще не затверджені. Ми будемо у своїй роботи дуже наполегливими. Адже це прифронтовий регіон, де проживає велика кількість внутрішньо переміщених осіб, чорнобильців, учасників бойових дій на сході України, й 3 мільйони людей потребують якісної, комфортної, нової медицини».

comments powered by HyperComments