В Харкові запалили свічки в пам‘ять про жертв ДТП

Юлія Гуш  |  П'ятниця, 16 листопада 2018, 18:23
Сьогодні на площі Свободи вшанували пам‘ять людей, які загинули внаслідок дорожніх аварій.
В Харкові запалили свічки в пам‘ять про жертв ДТП

Захід пройшов в межах всеукраїнського Тижня безпеки дорожнього руху. В ньому взяли участь представники громадських організацій, співробітники патрульної поліції, студенти та просто небайдужі мешканці міста. Такою акцією організатори мали намір звернути увагу на проблеми з дотриманням правил дорожнього руху та ті трагічні наслідки, до яких приводить нехтування ними.

Зокрема, знайшлося місце і статистиці. Представники Нацполіції розповіли, що за поточний рік в Україні сталося близько 120 тисяч ДТП, в яких загинули 2,5 тисячі чоловік. А за часи української незалежності внаслідок аварій на дорогах загинули 140 тисяч людей. Ще мільйон отримали травми, а для 500 тисяч осіб справа закінчилась інвалідністю.

Під час акції представники «Червоного хреста» провели майстер-клас з надання першої допомоги, де продемонстрували свої навички на манекенах. Вони переконані, що саме наявність відповідних знань може врятувати людське життя.

«Дуже важливо мати навички по наданню першої допомоги, – наголосив Костянтин Мельник, інструктор з першої долікарської допомоги ХОО «Червоного хреста», – адже завдяки ним людина може не допустити значних помилок. Якщо вона не знає, як надавати першу допомогу, то може більше нашкодити. А під час ДТП це дуже важливо. Адже люди зазвичай спершу намагаються витягнути потерпілого з авто. Але в більшості ситуацій це призводить до погіршення вже наявних травм».

Представники поліції в свою чергу нагадали присутнім про ті ризики, які тягне за собою водіння в нетверезому стані. Вони запропонували всім охочим надягнути «алкокуляри», які імітують стан сп‘яніння, та спробувати пройтися по лінії. Як виявилось, ця задача була дуже непростою.

Євген Ведмедеря, старший інспектор з особливих доручень відділу зв‘язків з громадськістю управління Патрульної поліції Харківської області, зазначив, що саме нехтування правилами дорожнього руху дуже часто приводить до жертв.

«Як показує статистика, основна причина ДТП – це перевищення швидкості, – розповів він, – якщо ми подивимося на правила дорожнього руху, там буде прописано, що водій повинен обирати безпечну швидкість. Наприклад, для міста – це 50 км/год. Але якщо враховувати дорожні умови, освітлення та інші фактори, то не завжди ця швидкість буде безпечною. Інколи і 10  км/год – це забагато. Тому ми зібралися, щоб нагадати всім-всім, що ПДД слід дотримуватися. Щоб дорога стала більш безпечною».

Пам‘ять людей, які загинули внаслідок дорожніх аварій, вшанували хвилиною мовчання. Учасники акції також пройшлися траурною ходою із запаленими лампадками.

comments powered by HyperComments