Гроші за картини Макова, Мініна і Гамлета передадуть фронтовим лікарям

Четвер, 22 листопада 2018, 13:41
17 робіт українських сучасних художників продадуть в Харкові на благодійному мистецькому аукціоні, ініціаторамі якого виступили письменник Сергій Жадан та Харківська школа архітектури. Серед художників, які передали картини - знакові для сучасного мистецтва, відоми в Європі Павло Маков, Роман Мінін і Гамлет Зіньковський.
Гроші за картини Макова, Мініна і Гамлета передадуть фронтовим лікарям

Отримані кошти передадуть фронтовим медикам - волонтерам медичної служби «Ульф». Лікарі куплять на ці кошти апарат для швидкого виявлення внутрішньої кровотечі - бездротовий конвексний датчик UProbe4-5C і планшет для нього - все це коштує близько 90 000 грн. «Цей пристрій насправді рятує життя - коли потрібно приймати швидкі рішення, куди відправляти пораненого бійця, він просто незамінний», - пояснив Сергій Жадан.

За словами керівниць «Ульфа» Юлії Сидорової та Аліни Михайлової, іноді на передовій бійці залишаються без видимих пошкоджень, але з прихованою внутрішньою кровотечею, яка може призвести до смерті. Щоб уникнути цього, медикам потрібне нове портативне обладнання. Крім того, воно може використовуватися не тільки на фронті, але і в мирних ситуаціях. «В першу чергу, ми працюємо з військовими, але іноді траплялися ситуації, коли допомагали і мирним жителям», - пояснює Юлія Сидорова.

Один із прикладів, коли може знадобитися конвексний датчик - потрапляння крові в перикард (в людському тілі - мішок, в якому знаходиться серце, він відгороджує серце від інших органів грудної клітини). Тоді, за словами волонтера «Ульф», рахунок йде на хвилини. Потрібно швидко виявити кровотечу і проводити термінові маніпуляції. «Коли у нас один-два поранених, датчик може і не знадобитися, - розповіла Юлія Сидорова, - але коли їх більше, коли доводиться "сортувати" на тих, кому потрібна термінова допомога і тих, хто може трохи почекати, датчик просто нічим замінити. І я знаю, на фронті бували ситуації, коли такий прилад міг би врятувати життя бійців».

З волонтерами «Ульф» Жадан зустрівся в 2014 році на передовій, під час одного зі своїх виступів. «Познайомилися на грунті мистецтва, подружилися і дружимо досі», - розповів поет. У серпні він провів перший аукціон на користь «Ульфа» - виставив в якості лоту свої кеди, в яких об'їздив 10 країн. Покупцем став російський адвокат, колишній гравець «Що? Де? Коли?» Ілля Новіков. Тепер кошти разом з письменником збирають художники і Харківська школа архітектури. Також організацією займалися БФ «Україна ХХI», hudpromloft, Ейфорія event service, PR-агенція Bagels & Letters.

«Це той випадок, коли можна без жодного пафосу сказати: мистецтво дає надію, шанс вижити», - вважає арт-кураторка аукціону і галереї HudpromLoft Дарина Хрісанфова. Вона і керівник ХША Олег Дроздов займалися відбором картин для аукціону.

«Всі відібрані роботи об'єднує віртуозність, технічна майстерність авторів, - вважає Олег Дроздов. - Кожна з них - предмет прекрасного смаку, який хочеться бачити щодня, і з яким здорово провести життя».

Так, свій офорт (гравюра на металі, протравлена кислотою, або відбиток з такої гравюри) для аукціону надав член Королівського товариства живописців та графіків Великобританії Павло Маков. «Як Харків не можна уявити без Держпрому, так його не можна зрозуміти без Макова, - впевнена Дарина Хрісанфова. - Він пише графічний код міста, який сприймається на багатьох рівнях, змушує думати».

Свою роботу «Данте пише лист шахтарям» передав на аукціон представник України на багатьох міжнародних заходах і подіях, художник Роман Мінін. «Що може Данте сказати шахтарям? І він, і шахтарі бувають під землею, в пеклі, але Данте для них - як випадковий турист, - розповідає про свою роботу 2017 року автор. - Я беру участь в аукціоні тому, що хочу бути корисним людям. Думаю, кожному це іноді необхідно - бути корисним».

Відомий своїм стріт-арт-роботами харків'янин Гамлет Зіньковський для аукціону підготував картину в більш звичному "мобільному" форматі. «Гамлет - це і графіка, і мурали, і філософський стріт-арт, - перераховує Дарина Хрісанфова. - Його графіка - тонка, скрупульозна, в повній мірі представлена в виставленому на аукціон акриловому розписі». Гамлета в проект покликав Сергій Жадан - художник став ілюстратором його книги віршів "Антена".

Для Гамлета це - ще одна можливість допомогти тим, хто на передовій: «У грудні буде рік, як одну ніч на тиждень я чергую на Південному Пості - це таке місце на харківському залізничному вокзалі, де зупиняються солдати, які їдуть на фронт або з фронту, чекають свій потяг. З 10 вечора до 8 ранку я чергую: годую вечерею, пригощаю чаєм, вкладаю спати і бужу, стежу, щоб не проспали свій поїзд».

Крім того, на аукціоні можна буде побачити і придбати картини Ігоря та Ірини Іллінських на тему війни і миру, військову ж роботу Олексія Борисова, кримські роботи до анексії Олександра Брітцева, Івана Шульгіна, Ольги Пелiпас, український натюрморт Артема Рогового. Роботи цих та інших авторів пов’язані не тільки з війною на Донбасі, але і з сьогоднішньою Україною, з «теплою національною ідеєю», пояснила Дарина Хрісанфова.

Аукціон відбудеться 27 листопада в Харківській школі архітектури. Ті, хто не зможуть відвідати захід, але хочуть допомогти, можуть зробити свій благодійний внесок на карту 4731 2191 0299 1134 (Юлія Сидорова) з призначенням платежу «Ульф».

comments powered by HyperComments