Пам’ять про Голодомор – це те знання й той досвід, які дісталися українцям надто дорогою ціною – Світлична

Субота, 24 листопада 2018, 09:01
Про це очільник Харківської області сказала у коментарі з нагоди Дня пам'яті жертв голодоморів в Україні.
Пам’ять про Голодомор – це те знання й той досвід, які дісталися українцям надто дорогою ціною – Світлична

85 років віддаляють нас сьогодні від найжахливішого періоду української історії – 1933-го. З кожним роком стає все менше живих свідків Голодомору 1932 – 1933 років в Україні. І саме тому питання збереження пам’яті про нього постає все гостріше.

Сучасні покоління українців – діти, онуки, правнуки тих, хто пережив Голодомор – мають нести правду про цю трагедію крізь час та простір. Це наш святий обов’язок перед світлою пам’яттю мільйонів земляків, які не пережили 1932 – 1933 роки.

Пам’ять про Голодомор – це те знання й той досвід, які дісталися українцям надто дорогою ціною. Розуміння причин та наслідків геноциду, вчиненого проти українців тоталітарним комуністичним режимом, є обов’язковим не лише для нас, але й для всього світу - щоб не допустити повторення подібної трагедії ніде й ніколи.

85 років тому голодна смерть стала карою незгодним. Тим, хто мав український дух, прагнув самоідентичності та державотворення. Тим, хто мав сміливість чинити опір. Удар було розраховано й нанесено чітко. Українських селян – людей землі, які десятками поколінь вирощували на найродючиших чорноземах найбільші врожаї – залишили без жодного зернятка, відібравши останнє. Другим ударом – у 1937 та 1938 роках – винищили українську інтелігенцію.

Спроба знищити українців під корінь стала карою за наше прагнення свободи. Помстою за події Української революції 1918 – 1921 років. Жахливим наслідком втрати Україною державності. Пам’ятаючи про це, завжди знаємо й знатимемо, чого варта незалежність та за що дійсно треба боротися.

Поки ми пам’ятаємо – ми сильні!

Голова Харківської обласної державної адміністрації Юлія Світлична

comments powered by HyperComments