Розірвати дипломатичні зв‘язки та прибрати консульство РФ – чого вимагали харківські пікетувальники

Понеділок, 26 листопада 2018, 15:35
Сьогодні під стінами російського консульства відбувся пікет, причиною якого стала агресія Російської федерації в Азовському морі.
Розірвати дипломатичні зв‘язки та прибрати консульство РФ – чого вимагали харківські пікетувальники

Учасників пікету обурили агресивні дії з боку російської сторони: напередодні росіяни захопили три українські судна, які прямували з Одеси до Маріуполя. 23 українця були взяті в полон, шестеро були травмовані під час тарану буксира з боку росіян. Учасники переконані, що подібного вже не можна терпіти: консульство РФ має бути закрите, а дипломатичні стосунки з Росією – розірвані.  

«Вчора ввечері, після того, як сталися всі ці події, виникла спонтанна ідея зібратися з акцією протесту під стінами російського консульства, – розповів Вадим Поздняков, керівник ГО «Громадський світанок», – справа в тому, що всі ці люди зібралися спонтанно. Тут поки що немає такої великої організації. Ми вимагаємо закриття цього консульства, ми вимагаємо розриву дипломатичних відносин, ми вимагаємо звільнення наших військовополонених, яких вчора захопила російська армія».

«Вчора, як ми знаємо, був вчинений черговий акт агресії з боку Росії на Азовському морі, – зазначив Сурен Кочарян, учасник акції, – коли наші кораблі навіть залишали Керченську протоку. Троє кораблів, фактично, були взяті на абордаж. І яка їх доля – наразі достеменно невідомо. Шестеро були поранені. Чому я тут? Ми черговий раз висловлюємо свій протест проти російської агресії. Хоча я підтримую основну вимогу організаторів: це закриття консульства в Харкові та генерального посольства в Києві. Я думаю, що це може бути тільки в результаті розриву дипломатичних відносин з Росією».  

Незважаючи на дощову погоду, під час пікету стало спекотно: частина учасників акції запалила фаєра та почала жбурляти їх в приміщення консульства. Одне деревце на цій території загорілося – згодом його загасили пожежні. Після цього в консульство почали жбурляти яйця. Згодом стало відомо, що поліція за даним фактом відкрила кримінальне провадження за статтею «хуліганство». Про це повідомили у відділі комунікації ГУ НП України в Харківській області.

Слід зазначити, що сьогодні о 16:00 Верховна рада збереться на екстрене засідання через агресію Росії в районі Керченської протоки. Парламент має ухвалити рішення щодо впровадження військового стану. За словами губернаторки Харківської області Юлії Світличної, в регіоні можуть знайти «баланс між діями, що забезпечать безпеку та дотримання прав і свобод громадян, які гарантуються Конституцією України»

Нагадаємо, що в Харкові біля консульства РФ пройшов пікет проти російської агресії. Участь в заході взяли близько 60 осіб. Під час акції територію консульства охороняли десятки силовиків.

Також з‘явилася інформація, що всі підрозділи МВС переведені на посилений варіант несення служби. Про це глава МВС Арсен Аваков повідомив сьогодні під час екстреного засідання РНБО України, яка рекомендувала Президентові України і Верховній Раді ввести воєнний стан терміном на 60 діб.

comments powered by HyperComments