Мистецтво, що рятує життя: в Харкові зібрали кошти на обладнання фронтовим медикам

Юлія Гуш  |  Середа, 28 листопада 2018, 15:30
Всі необхідні гроші були зібрані під час благодійного аукціону, де з-під молотка пішли картини сучасних українських художників.
Мистецтво, що рятує життя: в Харкові зібрали кошти на обладнання фронтовим медикам

Захід був ініційований письменником Сергієм Жаданом та Харківською школою архітектури. На аукціоні були представлені 17 робіт сучасних українських художників, які надали свої роботи заради благочинної справи. Серед них були й імениті митці, чиї роботи представлені на міжнародних виставках – Павло Маков, Роман Мінін і Гамлет Зіньковський. Були молоді художники, які в мистецтві ще порівняно недавно.

Отримані під час аукціону кошти пішли фронтовим медикам – волонтерам медичної служби «Ульф». На ці гроші вони придбають апарат для швидкого виявлення внутрішньої кровотечі. Це бездротовий конвексний датчик UProbe4-5C і планшет для нього

«Це вже така річ, без якої ми вже просто не можемо обходитися в тих обставинах, – розповіла Дар‘я Хрисанфова, старший викладач Харківської державної академії дизайну та мистецтв, – тому митці, художники, скульптори, графіки, дуже цікаві харківські митці, вони допомагають не тільки тим, що працюють. Вони ще створюють справжнє сучасне мистецтво. Щоб допомогти дівчатам та хлопцям з «Ульфу», яким дуже потрібен цей апарат. Це мистецтво, яке рятує життя. Мистецтво, яке дарує шанс на життя».

«Це те обладнання, яке є потрібним на етапі евакуації в будь-якому випадку, – зазначила  Юлія Сидорова, військовий парамедик, керівник медичної служби «Ульф», – тобто, якщо говорити про нашу службу, до ми маємо дві машини, і одна з них повністю укомплектована. З цим обладнанням працює кожна цивілізована країна світу, яка має армію та медичну евакуацію. Те, що ми хочемо придбати зараз – це конвексний датчик. Він буде підключатися до планшета та за його допомогою ми можемо визначати, чи є у людини внутрішня кровотеча».

За її словами, таке обладнання дасть медикам можливість координувати свої дії та грамотно здійснювати етап сортування поранених. Він не дасть пропустити постраждалого з внутрішньою кровотечею, що в тих умовах може привести до його загибелі.

Письменник Сергій Жадан і раніше мав справу з волонтерами «Ульфу». Ще в 2014 році він провів на їх користь аукціон, під час якого лотом стали кеди, які топтали землю десятка країн. Письменник переконаний, що мистецтво є невід‘ємною складовою суспільного життя.  

«Цей аукціон цікавий та корисний тим, що він показує, що якщо ми можемо говорити про перемогу (а ми можемо і мусимо), то повинні пам‘ятати, що її можемо досягнути всім разом, – підкреслив Жадан, – політики, бізнесмени, представники мистецтва, представники духовенства, студенти, робітники та селяни. Тому якщо ми будемо ділитися за якимись своїми соціальними чи іншими складовими, у нас сильно зменшуються шанси на цю перемогу. Тому мені приємно, що тут об‘єдналися і художники, і журналісти, і волонтери, і письменники, і політики. Це такий спільний проект, який, я сподіваюся, стане невеличкою, але дуже конкретною та корисною цеглинкою в нашу перемогу».  

Цей апарат коштує близько 90 000 гривень. Під час аукціону було зібрано 980 000, що значно більше від запланованої суми. Тому волонтери «Ульсу» отримають не тільки нове медичне обладнання, а й позашляховик Nissan Patrol 1987.

 

comments powered by HyperComments