Грип та ГРВІ на Харківщині: Захворюваність нижче епідпорогу

Субота, 1 грудня 2018, 10:37
Питання епідеміологічної ситуації в Харківській області розглянули під час засідання комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та НС.
Грип та ГРВІ на Харківщині: Захворюваність нижче епідпорогу

Начальник Управління охорони здоров’я Богдан Федак повідомив, що, за прогнозом, в епідемічному сезоні 2018-2019 років у нашому регіоні циркулюватимуть штами вірусів грипу А (Н1N1) «Мічиган», А (Н3N2) «Сингапур» та В «Колорадо».

«За період з 1 жовтня на грип та гострі респіраторні вірусні інфекції в області захворіло 45492 особи, з них понад 29 тисяч дітей (63,8%), - зазначив Богдан Федак. - Госпіталізовано в цьому епідемічному сезоні 1219 осіб, з них 886 дітей, що відповідає багаторічним спостереженням у період підвищеної інфекційної захворюваності на ГРВІ».

Протягом останнього тижня на грип та гострі респіраторні вірусні інфекції в Харківській області захворіло 9776 осіб. 

«Летальні випадки не реєструвалися. Серед захворілих на грип та гострі респіраторні вірусні інфекції 5843 особи – це діти, що становить 69,8% від усіх захворілих, - повідомив Богдан Федак. - До закладів охорони здоров’я області за тиждень госпіталізовано 261 особу, що становить 2,7% від числа захворілих. З-поміж госпіталізованих 1633 дитини. У порівнянні з попереднім тижнем відмічається зростання числа госпіталізованих».

Нагадаємо, особливо ризикують захворіти на грип та ГРІВІ діти до 5 років, літні люди, вагітні жінки, люди з надмірною вагою, хворі на діабет, легеневі та серцево-судинні захворювання. Особливо обережними потрібно бути тим громадянам, чия робота пов‘язана з великою кількістю людей – освітянам, медикам, продавцям тощо.  

Незалежно від поточного стану, медзаклади до спалаху захворюваності готові. Вже було приготовлено 750 ліжок для хворих, були закуплені необхідні медичні препарати та предмети захисту. Зокрема, медичні працівники пройшли додаткову підготовку.

Запобігти захворюванню на грип та ГРІВІ можна за допомогою щеплення. На сьогоднішній день в аптеках Харківщини можна придбати два види вакцин – південнокорейського та французького виробництва. Їх ціна варіюється в межах 250-350 гривень. Безкоштовне щеплення людям з пільгового контингенту не передбачене.

comments powered by HyperComments