На Харківщині щороку від домашнього насильства страждає до 6 тисяч людей

Юлія Гуш  |  Середа, 5 грудня 2018, 14:28
При цьому, отримують реабілітаційні послуги лишень 150 осіб.
На Харківщині щороку від домашнього насильства страждає до 6 тисяч людей

Про це розповіла перша заступниця Департаменту соціального захисту населення ХОДА Тетяна Бабенко. За її словами, кожного року в Харкові та області від домашнього насильства страждає до 6 тисяч людей. А отримують реабілітаційні послуги лишень 150 осіб. Бабенко зазначила, що зараз необхідно доводити до відома людей ідею, що з домашнім насильством потрібно боротися. Адже чимало сімей, які зіткнулися з цією проблемою, воліють миритися з даною ситуацією та сподіватися, що все саме собою налагодиться.

Бабенко зазначає, що кривдники часто мають певні психологічні проблеми та потребують допомоги психолога. Є організації, які з ними працюють. Проте якщо кривдник не хоче працювати над собою – то насильно його не приведеш до спеціаліста. У поточному році взяти участь у відповідних корекційних програмах погодились 16 осіб. Вони визнали, що в них є проблеми та що з ними потрібно боротися. За словами Бабенко, це маленький крок до того, щоб суспільство було більш свідомим та краще розуміло людські права.

Також заступниця Департаменту соціального захисту розповіла про Закон про запобігання та протидію домашньому насильству, який 7 січня 2018 року він набув чинності. Вона назвала його більш досконалим за попередній, адже він дає можливість застосувати санкції проти кривдників. Також закон визначає всі організаційні засади протидії домашньому насильству. Відтепер він повністю адаптований до сучасних європейських стандартів. Також з 11 січня 2019 року введеться покарання за вчинення домашнього насильства у вигляді громадських робіт чи арешту. Також в певних випадках він передбачає обмеження волі, а в тяжких – позбавлення волі на термін до 2 років.

В 2011 році Україною була підписана Стамбульська конвенція, яка має протидіяти домашньому насильству. Але до цього часу вона так і не була ратифікована – деяким депутатам вона не сподобалась.  

«Це питання було дуже гостро підняте у Верховній раді в 2011 році, – розповіла Бабенко, – але деякі депутати не змогли проголосувати, бо вони були не згідні з деякими статтями. Я думаю, що це рівень свідомості. Це закладено в ментальній свідомості людей і потрібно докласти зусиль, розповідати про досвід більш вільних країн, де краще шанують права громадян. Міністерство соціальної політики докладає великих зусиль для ратифікації. Нам це необхідно».

comments powered by HyperComments