До Харкова завітає масштабний джазовий фестиваль

Юлія Гуш  |  Середа, 5 грудня 2018, 18:11
З 6 по 17 грудня в одинадцяти містах України пройде XVIII джазовий фестиваль Jazz Bez.
До Харкова завітає масштабний джазовий фестиваль

Фестиваль Jazz Bez повністю присвячений джазу в різних його проявах – традиційному, авангардному, українському, світовому, елітарному і доступному. В його межах відбудуться виступи в 11 українських та 4 польських містах. За словами Олени Воропаєвої, співорганізаторки фестивалю,  це один з найбільш масштабних україно-польських фестивалів, який проводиться вже 18 років підряд.

Що стосується Харкова, то сюди Jazz Bez завітає 10 та 12 грудня. 10 числа відбудеться концерт джазового колективу Aleksandra Kutrzepa Quartet. Це відносно молодий польський колектив, який, тим не менш, вже встиг завоювати собі шанувальників.

«Це дуже цікавий джазовий проект, – підкреслила Інна Берестова, співорганізаторка фестивалю, – вони грають свою авторську музику. Також 12 грудня буде концерт гурту Лелека. Це україно-німецько-польський колектив. Він не вперше в Харкові. Концерт минулого року мав великий успіх. Але головна подія в Харкові – це приїзд нашого шановного гостя з Америки. Це видатний викладач джазової імпровізації, інструменталіст Bob Stoloff. У нього будуть два майстер-класи на тему імпровізації».

Географія учасників фестивалю доволі широка. В його межах виступатимуть музиканти з України, Польщі, США, Австрії, Угорщини, Італії, Бельгії, Норвегії. За словами Берестової, фестивалем охоплено чимало міст України. З 2014 року концерти почали організовувати на звільнених територіях. Наприклад, цього року до списку таких міст був доданий Краматорськ та Маріуполь.

«Джазова музика у нас дуже популярна, – підкреслила Воропаєва, – і це дуже важливо для нашої культури. Бо джаз – це така мова, вона універсальна. Вона зародилася як мультикультурне явище. Вона весь час розвивається, весь час набуває якісь нових, дуже цікавих форм, які постійно еволюціонують. І це зараз дуже актуально для нашого часу. Бо саме зараз ми є свідками такого процесу, як мультикультуралізм. З‘явилося таке поняття, як global music. Вона поєднує в собі дуже багато напрямків музичної культури. І це все на тлі джазової академічної музики».

За її словами, такі експерименти в музиці стають все більш актуальними, адже часом відстань між країнами стає все меншою, а взаємодія між ними розвивається все швидше. Що актуально і для музики зокрема.

Більш докладно про програму джазового фестивалю можна дізнатися тут.

comments powered by HyperComments