У 2019 році на Харківщині планують будувати та реконструювати близько 300 об'єктів

Неділя, 9 грудня 2018, 16:57
Перелік першочергових проектів, які фінансуватимуться наступного року, затвердили в рамках Програми економічного і соціального розвитку Харківської області на 2019 рік.
У 2019 році на Харківщині планують будувати та реконструювати близько 300 об'єктів

Відповідне рішення підтримали депутати Харківської обласної ради під час пленарного засідання XVІІІ сесії, що відбулось 6 грудня.

За інформацією директора Департаменту економіки та міжнародних відносин ХОДА Андрія Колоса, при розробці програми за основу взяли прогноз економічного та соціального розвитку України на 2019 – 2021 роки, затверджений постановою Кабінету міністрів.

«Показники розвитку області спрогнозовано, виходячи з цих базових показників з коригуванням на тенденції розвитку регіону та врахуванням питань, відпрацьованих з різними підприємствами з багатьох галузей, - відзначив Андрій Колос. - Прогнозується, що індекс промислової продукції наступного року сягне рівня 102,6%. Індекс продукції сільського господарства - 101,6%. Тобто розраховуємо на приріст у обох галузях».

П'ята частина програми містить перелік об’єктів, які будуть будувати та реконструювати в області в 2019 році. Загалом у переліку 451 об’єкт, з них 290 визначені як першочергові.

У сфері охорони здоров'я першочерговими визначені 78 об’єктів. Серед них – будівництво нового онкологічного центру в Харкові, ініційоване головою ХОДА Юлією Світличною. Триватимуть розпочаті в 2018 році капітальні ремонти в низці обласних лікарень (ОКЛ, дві обласні клінічні дитячі лікарні, дві інфекційні – доросла та дитяча, обласна травматологія, диспансер радіаційного захисту населення тощо). Також у 2019 році капітальні роботи розпочнуться в Харківському обласному центрі служби крові та Обласному клінічному центрі урології та нефрології ім. В.І. Шаповала. Тут заплановано привести до ладу операційні та відновити урологічний корпус. Низка робіт проходитиме в районах області. Так, до першочергових заходів програми включені капремонти куп’янської та лозівської центральних міських лікарень, барвінківської та балаклійської ЦРЛ, оновлення системи опалення в Первомайській ЦРЛ, будівництво та реконструкції сільських амбулаторій.

Роботи заплановано провести на 88 об’єктах сфери освіти. Йдеться про капремонти шкіл, реконструкції приміщень для дитсадків, проведення заходів з енергоощадження, заміни вікон і дверей, будівництва блокових котелень та обладнання санвузлів тощо.

Першочерговими визначили також 67 об’єктів сфери ЖКГ. Це, зокрема, будівництво комплексів з управління відходами, водогонів, систем вуличного освітлення, капремонти та реконструкції очисних споруд та покрівель багатоквартирних будівель.

У сфері фізкультури та спорту роботи проводитимуть щонайменше на 28 об’єктах. Серед них – будівництво фізкультурно-оздоровчих комплексів у Дергачівському, Краснокутському, Чугуївському районах, містах Люботин і Мерефа, а також реконструкція ФК «Донець» у місті Ізюм з влаштуванням басейну. Триватиме будівництво спортмайданчиків та футбольних полів зі штучним покриттям. Також кошти планують виділяти на ремонти будівель спортивних шкіл.

Серед 21 об’єкту, які визначені першочерговими у сфері культури й туризму, – продовження реконструкції Харківського історичного музею, реставрація пам’ятки архітектури ХІХ ст. на території Національного літературно-меморіального музею Г.С.Сковороди, реставрація та пристосування під музей Шляхового палацу в м. Чугуєві тощо.

У сфері соцзахисту заплановані роботи з енергоощадження на 2 об’єктах у Золочівському та Шевченківському районах. У галузі ПЕК – 6 проектів газифікації населених пунктів області.

«Це ще не остаточний перелік об’єктів, - відзначив Андрій Колос. - На кожній наступній сесії ми будемо розглядати зміни до 5-ї частини програми. Впевнений, що кількість об'єктів та сума фінансування зросте. Таким чином, 2019 рік буде ще більш ефективним у плані реалізації проектів соціально-економічного розвитку».

comments powered by HyperComments