У Харкові вперше відбудеться ніч архітектури

Вівторок, 11 грудня 2018, 15:17
14 грудня Харківська школа архітектури пропонує харків’янам відчути себе справжніми архітекторами: дві з половиною години воркшопів та презентацій, які допоможуть всім охочим зрозуміти, чим займається сучасний архітектор та спробувати себе у цій ролі.
У Харкові вперше відбудеться ніч архітектури

Ніч архітектури у ХША буде цікавою для всіх, хто цікавиться сучасним розвитком архітектури, творчістю і хто хоч раз у своїй уяві проектував міста і простори своєї мрії. Як і на події публічної програми Школи, вхід — вільний.

У вечір п’ятниці 14 грудня Школа архітектури запрошує на Ніч відкритих дверей. Проведення відкритих публічних подій вже стало традицією для ХША. Проте цього разу, за словами організаторів, формат відрізняється. Школа відкриє свої двері для всіх бажаючих і розповість про особливості сучасної архітектури та яким має бути містобудівник майбутнього. Ніч відкритих дверей  це не кабінетні, відірвані від реальності розмови, а декілька годин цікавих воркшопів та невеликих презентацій до тридцяти хвилин, присвячених темі архітектури. Також на всіх чекає afterparty, на якій можна буде неформально поспілкуватися із лекторами, ведучими майстер-класів, практикуючими архітекторами та засновниками школи.

У харків’ян буде можливість відвідати воркшопи з малювання — урбан-скетчингу, спробувати попрацювати з деревом, зайнятися макетуванням чи створенням віртуальної реальності (VR). Послухати виступи засновника школи Олега Дроздова, першої проректорки Олександри Нарижної, викладачки Олександри Нікітенко та запрошеного тьютора студії із Литви Ігнаса Уогінтаса.

Проте найважливіше цього вечора те, що всі бажаючі зможуть побачити та хоч трохи зрозуміти, чим займаються архітектори у сучасному світі та якими навичками мають володіти, щоб створювати міста майбутнього.

«З самого початку існування ХША прагне стати місцем для розвитку публічного діалогу навколо питань архітектури. Ми проводимо багато публічних безкоштовних подій на теми урбанізму, відповідальності архітекторів, взаємодії з громадою. Жителі нашого міста мають бути у контексті сучасного розвитку архітектури, — говорить Олександра Нарижна — перша проректорка Харківської школи архітектури. — Цього разу ми вирішили зробити формат зустрічі більш інтерактивним, з живими розмовами, вечіркою та цікавими воркшопами — тому і виникла ідея Ночі відкритих дверей».

Засновник школи та один із знакових українських архітекторів Олег Дроздов також впевнений, що міські планувальники мають взаємодіяти з людьми, містом та контекстом, в якому вони живуть та працюють. Саме тому, створюючи Школу, команда ХША намагалася вибудувати навколо неї середовище спілкування архітектурної спільноти з широкою публікою міста.

Цього вечора о 19:00 архітектор прочитає лекцію «Як побудувати успішне архітектурне бюро в Україні».

А розповісти Олегу є що, адже досягнення харківських архітекторів неодноразово відзначали міжнародні експерти. У листопаді цього року проект Teatr na Podoli, спроектований засновником ХША та його проектним бюро, був номінований на одну з найпрестижніших європейських архітектурних нагород — премію імені Міса ван дер Рое 2019. А у червні цього року цей же проект отримав гран-прі всеукраїнського конкурсу Ukrainian Urban Awards як найкращий архітектурний проект року.

«Важливо, щоб люди, котрі живуть у нашому місті, знали про тенденції світової архітектури та розмірковували над тим, яким вони хочуть бачити своє рідне місто. Місто створюють люди, тому тільки залучивши містян, ми зможемо налаштувати конструктивний діалог та зрозуміти, яке місто потрібно будувати. Також до публічної програми Школи ми долучаємо іноземних спеціалістів, адже досвід інших країн важливий і для нашого контексту». — говорить засновник ХША Олег Дроздов.

Міжнародним досвідом створення архітектурних об’єктів на Ніч відкритих дверей поділиться експерт із Литви Ігнас Уогінтас, лекція якого відбудеться о 20:00. Архітектор розповість про проекти та досвід архітектурного бюро DO ARCHITECTS.

А для тих, хто хоче відчути себе справжнім архітектором, організатори радять відвідати майстер-клас «ЧУДО для всіх», який відбудеться о 18:00. Проводити його будуть викладачки Школи архітектури — Олександра Никитенко та Аліна Єсаян.

«Дехто з нас, інколи уявляє себе архітектором та моделює в уяві простори мрії. Ми допоможем відвідувачам перетворити ці думки на проектні пропозиції, — розповідає про майстер-клас Олександра Нікітенко, — кураторка блоку навички та викладачка ХША, — результатом воркшопу стануть макети просторів спроектовані кожним учасником та учасницею».

Архітекторка говорить, що для того, щоб бути професіоналом потрібно не тільки опановувати технічні навички, важливо вміти критично мислити, збирати інформацію, робити висновки та не втрачати здатність дивитися на світ широко відкритими очима. Яким має бути архітектор майбутнього Олександра Нікітенко розповість відвідувачам Ночі відкритих дверей о 19:30 на лекції «Архітектор 2022».

У Олександри міжнародний досвід роботи, експертка працювала з різними контекстами, проте зізнається, що працювати у рідному місті у Школі архітектури це найцінніший досвід, адже, ХША акумулює у своїй діяльності досвід найкращих архітектурних вищих навчальних закладів світу.

Повна програма

Ніч відкритих дверей у Харківській школі архітектури

Адреса: вул. Конторська,5
Додаткова інформація за телефоном: +38 066 070 0555

Воркшопи на жаль, реєстрація на участь в воркшопах і майстер-класах вже закрита, проте усі бажаючі зможуть подивитися на робочий процес та поринути в атмосферу творчості)

18:00 – 20:00 Серії паралельних майстер-класів:

  • Малювання «Урбан скетчинг»

  • Дерево

  • Макетування

  • VR (Віртуальна реальність)

18:00 – 18:50 Майстер-клас з архітектурного проектування «Чудо для всіх» від викладачів ХША Олександри Нікітенко та Аліни Єсаян.

Лекції (вхід вільний), 19:00 - 20:30

19:00 – 19:20 ArchiTalk з засновником ХША Олегом Дроздовим «Як побудувати успішне архітектурне бюро в Україні».

19:30 – 19:50 Лекція «Архітектор 2022» від кураторки блоку Навички та викладачки ХША Олександри Нікітенко.

20:00 – 20:20 Лекція від Ігнаса Уогінтаса, партнера литовського архітектурного бюро DO ARCHITECTS.

20:20 – 20:40 Лекція «Архітектура за 3,5 роки: освіта в ХША як платформа для кар’єрного росту вашої дитини» від засновника ХША Олега Дроздова та першої проректорки ХША Олександри Нарижної.

20:30 – 23:00 afterparty від ХША та Ampersand food&art

Також увесь час з 18.00 до 21.00 буде діяти виставка «Освіта в ХША: переваги і можливості» та відкрита бібліотека.

Онлайн-ресурси Школи:

comments powered by HyperComments