Екологи розповіли, що забруднює життя харків‘ян

Юлія Гуш  |  Четвер, 13 грудня 2018, 18:00
В Харкові відбулася презентація досліджень впливу забруднення на оточуюче середовище.
Екологи розповіли, що забруднює життя харків‘ян

Нещодавно в Харкові були опубліковані результати дослідження таких екологічних організацій, як «Екодія» (Україна) та «Арніка» (Чехія). Експерти дослідили, як забруднення важкими металами та органічними забруднювачами впливає на оточуюче середовище та здоров‘я населення. В його межах було відібрано проби піску з дитмайданчиків і річкових осадів. Дослідження проводилось в таких містах, як Кривий ріг, Дніпро, Запоріжжя, Маріуполь та Харків.

Як розповіла експертка відділу токсичних речовин і відходів ГО «Арніка» Йітка Стракова, в Харкові було взято 12 таких зразків. Дослідження річного донного осаду показало підвищений рівень важких металів, а також перевищення норми вмісту кадмію та цинку. Крім того, екологи виявили обширне забруднення піску органічними полютантами, такими як нафтові вуглеводороди.

В межах другого дослідження також був проведений аналіз яєць птиці на вміст стійких органічних забруднювачів. Воно показало, що концентрація діоксинів в курячих яйцях в окремих випадках перевищувала допустиму добову норму: для дорослих – в 6 разів, а для дітей – в 12 разів.

Значні зауваження в дослідників викликає діяльність Харківського коксового заводу, від якого вже багато років потерпає населення Харкова. Зокрема, дане підприємство є потенційним джерелом діоксинів та важких металів, що було зазначено в звіті екологів. Як запевняє Олена Решетько, голова ГО «Экоцид. Нет», люди, які живуть неподалік підприємства, частіше страждають від онкозахворювань, а кількість дітей з інвалідністю та вродженими аномаліями перевищує статистику у 5 разів порівняно з іншими районами. 

«Ми бачимо страшні цифри щодо захворюваності в тих районах, де відбувається викид діоксину та синильної кислоти, – розповіла Решетько, – це дослідження допомогло нам зв‘язати цю аномальну захворюваність та знайти її причини. Коли я почала аналізувати медичну статистику по дитячим поліклінікам, то брала за зону ураження Новобаварський район та Рогань. В розрахунку на 100 тисяч населення в 4,5 рази частіше трапляється захворювання крові та шкіри в дітей. Я намагалася кудись ходити з цими цифрами, бити тривогу, намагалася попросити встановити причини – це не дало жодних результатів».

comments powered by HyperComments