Харківська наукова школа знову на висоті — Світлична 

П'ятниця, 4 січня 2019, 14:40
4 січня голова ХОДА привітала вісім харківських науковців Харківщини, які стали власниками престижних державних нагород.
Харківська наукова школа знову на висоті — Світлична 

Всім молодих вчених з Харківської області, які написали чотири наукові роботи, мають отримати державні премії у розмірі 40 тисяч гривень. Про це голова ХОДА Юлія Світлична написала на своїй сторінці в мережі “Фейсбук”.   

Цього року лауреатами Премії Президента для молодих вчених стали представники НТУ «ХПІ». Нагороди дісталися Денису Мірошниченку, Артему Захарову, Олексію Водці, Андрію Мейлехову, Марії Жадько та Галині Постельник. Також нагороди були вручені співробітникам Інституту сцинтиляційних матеріалів НАН України – Тетяні Горбачовій і Надії Ребровій. 

За словами Світличної, молоді вчені отримали заслужену фінансову підтримку, яка може стати стимулом на їх подальшому науковому шляху. Вона також побажала, щоб вони заявили про себе  на міжнародній науковій арені. Як зазначила голова ХОДА, в області приділяють велику увагу розвитку науки та підтримці вчених. У них є можливість брати участь у різних конкурсах і отримувати грошові винагороди. Стипендії для них постійно підвищуються. Світлична також підкреслила, що коли виснажливу наукову працю цінують, це надихає науковців.  

Голова Ради ректорів вишів Харківщини Віль Бакіров зазначив, що небагато представників владних кіл розуміють, що майбутнє неможливе без розвитку науки. А молоді науковці в свою чергу надали свої пропозиції щодо подальшого розвитку науки. 

Наприклад, Олексій Водка зазначив, що сьогодні є потреба в підтримці приватного сектору. За його словами, наукові установи здатні проводити дослідження для підприємств, консультації, експертизи. Світлична в свою чергу розповіла, що Харківщині налагоджують зв’язки між науковцями, виробництвом та бізнесом. 

За словами голови ХОДА, в Харківській області вже був налагоджений замкнутий цикл - від науки до виробництва. Вже були створені чотири кластери, які сприяють комунікації всіх учасників виробництва, починаючи вишами і закінчуючи підприємствами. За словами Юлії Світличної, у деяких вишів вже є зв’язки з приватним сектором, ними реалізуються спільні проекти. 

Молоді науковці також попросили посприяти запровадженню в Харкові курсів англійської мови для науковців. За словами Дениса Мірошниченка, для повноцінного виходу на міжнародний рівень науковці потребують публікацій у міжнародних наукових журналах. Для чого вони повинні володіти англійською на належному рівні. За словами голови ХОДА, такі мовні курси працювали на базі економічного університету. Зокрема, вона пообіцяла продовжити проект та залучити Харківський університетський консорціум.

comments powered by HyperComments