Захворюваність на кір у Харкові продовжує зростати

Субота, 19 січня 2019, 13:37
За 3 тиждень у порівнянні з 2 тижнем 2019 року в області захворюваність на кір зросла на 35,1%. Зареєстровано 77 хворих, з них діти – 26 (33,8%). Серед мешканців м. Харкова – 35 випадків
Захворюваність на кір у Харкові продовжує зростати

Епідемічна ситуація характеризується як неблагополучна. Рівень захворюваності є високим. Третій тиждень поспіль кількість реєструємих хворих зростає, що обумовлено високою контагіозністю, активною циркуляцією збудника та тотальною сприйнятливістю, повідомляють у лабораторному центрі.

З початку року станом на 16.01.2019 зареєстровано 174 хворих. Питома вага дітей до 17 років — 44,3% (77 випадків).

За соціальними групами населення розподіл хворих наступний: непрацюючі – 23,6%, робітники інші – 17,2%, учні загальноосвітніх шкіл та шкіл-інтернатів – 16,7%, неорганізовані дошкільники – 16,1%, студенти вищих навчальних закладів, учні технікумів та ПТУ – 8,4%, діти, які відвідують дошкільні навчальні заклади – 6,8%, медичні працівники – 6,8%, діти дитячих будинків – 2,9%, службовці, працівники шкіл, ДНЗ та харчової промисловості – по 0,5%.

Питома вага нещеплених серед захворілих склала 65,5% (114 осіб), у тому числі з причин відмови та відсутності даних про проведені щеплення – 70,2% (80 хворих). Аналіз захворюваності щеплених (60 осіб) показав, що 21 хворий (35,0%) має тільки одне щеплення. Тобто, загальна кількість хворих, які не мали імунного захисту від кору склала 77,6%.

Лабораторно діагноз кору підтверджено у 22,4 % хворих. Госпіталізовано  140 хворих. Летальні випадки не реєструвались.

Протягом 3-х тижнів 2019 року зареєстровано 10 спалахів, з кількістю уражених — 49 осіб, з них 3 у побуті, 3 у навчальних закладах (Харківська державна академія культури, «Біляївський ліцей» Первомайського району, Слатинський ліцей Дергачівського району), 3 у закладах охорони здоров’я (КНП ХОР «ОДКЛ», КЗОЗ «Ізюмська ЦМЛ», КЗОЗ РТМО «Дергачівська ЦРЛ») та 1 за місцем роботи (АТ «Харківобленерго» Валківське районне відділення). Протиепідемічні заходи тривають.

Довідково: при високому рівні захворюваності, який наразі відмічається в області, проводити лабораторне обстеження кожного хворого є недоцільним.

За рекомендаціями Міністерства охорони здоров’я України та ДУ «Центр громадського здоров`я МОЗ України» залишаються контингенти, які підлягають обов’язковому лабораторному обстеженню, незалежно від рівня захворюваності:

— хворі (з підозрою) на кір мешканці районів області, де вперше зареєстровані випадки захворювань;

— хворі (з підозрою) на кір, які пов’язують своє захворювання з перебуванням за межами країни або в інших областях України;

— хворі (з підозрою) на кір вагітні та вагітні, які були у контакті з хворими;

— перші 3-5 випадків захворювань при виникненні спалаху.

comments powered by HyperComments