Харків’яни відзначили День української Соборності (фото)

Юлія Гуш  |  Вівторок, 22 січня 2019, 13:23
Сьогодні мешканці міста зібралися навколо пам’ятника Шевченку, щоб відзначити сотий ювілей проголошення Соборності України.
Харків’яни відзначили День української Соборності (фото)

Рівно сто років тому був проголошений акт злуки Української народної республіки та Західноукраїнської народної республіки. Щоб відзначити цю дату, біля пам’ятника зібралися військові, волонтери, студенти, представники місцевої влади, духовенство та просто небайдужі мешканці міста.  

“Для нас це особливо важливе свято, — підкреслив Павло Федоров, голова спілки ветеранів АТО, — ми підтвердили єдність нації, єдність українців, знаходячись на Сході України. Там не було різниці — Схід чи Захід. Це було єдине ціле. Тому ми тут знаходимося. Ми кожного разу, виходячи на ці свята з нашими товаришами, підтверджуємо єдність, підтвереджуємо нашу позицію, що Україна єдина”.  

Пам'ять людей, які загинули за волю України, присутні вшанували хвилиною мовчання. Згодом відбулося урочисте покладання квітів до пам’ятника Шевченку.  

“Я з того покоління, яке вчило написану Росією історію , — розповіла просвітянка Олена Пилипенко, — я, чесно, нічого про це не знала. І буквально десять років тому дізналася про цю дату. Україна стала єдиною не тільки 27 років тому. Вона була єдиною давним-давно. І навіть не 100 років тому, а раніше. Я хотіла би, щоб про це говорили в школах та навіть в дитячих садочках. Що наша Україна — це велика, могутня держава. Що не треба цуратися того, що ти говориш українською мовою. А навпаки, пишатись цим. Я мову вчу вже восьмий рік. І кожен день дізнаюсь про щось нове”.  

  

comments powered by HyperComments