Під час виборчої кампанії на Харківщині жодні незаконні дії допущені не будуть – Світлична

Вівторок, 22 січня 2019, 17:19
22 січня голова ХОДА та Міністр внутрішніх справ України взяли участь у координаційній нараді керівників правоохоронних органів.
Під час виборчої кампанії на Харківщині жодні незаконні дії допущені не будуть – Світлична

22 січня голова ХОДА разом з Міністром внутрішніх справ України взяла участь у координаційній нараді керівників правоохоронних органів.

У рамках заходу розглядали два головні питання: заходи для подальшої стабілізації криміногенної обстановки на території Харківського регіону та забезпечення прозорості й законності під час виборчого процесу.

Під час наради Юлія Світлична відзначила, що на Харківщині налагоджена дуже дієва спільна робота правоохоронних та силових структур, яка забезпечує мирне життя та спокій у регіоні.

«Але ми також розуміємо, що наближається виборча кампанія, і багато хто може та хоче скористатися цими можливостями для проведення дестабілізаційних або провокативних дій», - зауважила керівник області.

Вона наголосила, що реакція правоохоронців на будь-які спроби порушень чинного законодавства під час виборчого процесу має бути жорсткою й професійною та не виходити за рамки закону.

«Усі кандидати, незалежно від того – вони при владі або проти влади – повинні мати однакові умови. А вибір мають робити лише українці, а не темні або незаконні технологи. Моя особиста позиція: все має відбуватися в рамках закону. І з вашого боку я хочу побачити рішучість щодо повної законності та збереження прав усіх кандидатів та всіх виборців. З мого боку, з боку обласної державної адміністрації буде надана повна підтримка. Якщо потрібно – організаційна. Якщо потрібно – ми виступатимемо гарантом усіх прав та свобод громадян. У Харківській області ми не допустимо жодних фальсифікацій, скупки голосів, якихось «схем» та незаконних дій», - наголосила Юлія Світлична.

Міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков повідомив про низку організаційних заходів, які вже реалізують міністерство та керівництво Національної поліції для оперативного реагування на звернення громадян щодо порушень виборчого законодавства, здійснення моніторингу подібних порушень тощо.

«Я звернувся до голови Харківської обласної державної адміністрації Юлії Олександрівни з тим, щоб у Харкові, про який ходить так багато чуток, і в Харківській області ми могли забезпечити дуже ясний і прозорий процес, щоб ні у кого навіть не було частки сумніву, як тут повинні пройти вибори. Я не хочу, щоб Харків був полігоном для «схематозніков» і різних маніпуляцій», - сказав Арсен Аваков.

Він подякував Юлії Світличній за принципову позицію в цьому питанні. «Я був би дуже задоволений, якби в кожній області України було настільки ясне і чітке розуміння свого завдання», - відзначив Арсен Аваков.

Під час наради він акцентував увагу правоохоронців на ключових напрямках, де можуть фіксуватися порушення законодавства під час виборчої кампанії. Зокрема, міністр наголосив на тому, що будь-яка виборча реклама може фінансуватися виключно з виборчого фонду кандидата, який формується з коштів «зрозумілого походження». Він також підкреслив необхідність жорстко реагувати на будь-які ознаки спроб організації схем скупки голосів.

«З МВС ніхто не домовився, не домовляється і не домовиться ні про які взаємодії в організації так званих «сіток», - сказав міністр внутрішніх справ.

Під час наради також розглянули статистику щодо криміногенної ситуації на Харківщині, відзначивши зниження кількості тяжких злочинів та зростання показників їх розкриття. Увагу правоохоронців також акцентували на низці резонансних злочинів, які відбулися в регіоні в останні місяці. Через ці злочини з 21 по 31 січня будуть проведені профілактичні заходи з відпрацювання Харківського регіону.

comments powered by HyperComments