У Світличної подовжили співпрацю з Харківським антикорупційним центром

П'ятниця, 25 січня 2019, 16:52
Дію меморандуму про співпрацю між ХОДА та Харківським антикорупційним центром подовжено на 2019 рік.
У Світличної подовжили співпрацю з Харківським антикорупційним центром

Як повідомляє прес-служба ХОДА, 25 січня у Будинку рад підбили підсумки спільних дій у 2018 році.

Керівник апарату ХОДА Вікторія Белявцева нагадала, що меморандум про співпрацю підписали в лютому минулого року голова ХОДА Юлія Світлична та заступник голови правління ГО «Харківський антикорупційний центр» Ігор Черняк.

«Було видано розпорядження голови ХОДА Юлії Світличної щодо здійснення закупівель товарів, робіт і послуг з використанням електронної системи ProZorro. Саме цим розпорядженням порогову планку було зменшено до 50 тисяч гривень», - розповіла Вікторія Белявцева.

За її інформацією, всі показники, які були закладені в меморандумі, виконані. Моніторинг виконання розпорядження голови ХОДА проводився постійно. 

«Коли ми підписували меморандум, ставили перед собою мету збільшити економію бюджетних коштів і прозорість у сфері публічних закупівель Харківської області, - зазначив Ігор Черняк. – Найбільша перемога, яку вдалося здобути в 2018 році, - це суттєве збільшення конкурентних торгів на допорогових закупівлях, коли розпорядники бюджетних коштів самостійно в добровільному порядку використовують електронну систему. Головні переваги: економія коштів, уникнення корупційних ризиків. Також відкривається більше можливостей для участі бізнесу в конкурентних торгах». 

Як повідомив директор Департаменту економіки й міжнародних відносин ХОДА Андрій Колос, у 2018 році всіма замовниками Харківської області було проведено 69265 закупівель, з яких 9289 - конкурентні торги (ті, які підпадають під дію закону про публічні закупівлі).

«Загальна сума проведених торгів - 37,3 млрд грн, з яких 18,9 млрд грн – сума торгів, що підпадають під дію закону. Економія коштів за результатами завершених конкурентних закупівель склала 1,1 млрд грн (5,7%)», - сказав Андрій Колос.

Стосовно структурних підрозділів ХОДА та РДА, зазначив Андрій Колос, було проведено 1324 відкритих конкурентних торги, очікувана вартість яких - 2,6 млрд грн, підтверджена економія - 177 млн, що сягає 6,8 %. Також було проведено 1295 допорогових конкурентних торгів на 193 млн. Вартість економії сягає 13,5 млн, що майже на 9 млн більше ніж минулого року.

«Харківська область два роки поспіль входить до п’ятірки областей, що займають провідні позиції й за кількістю проведених закупівель, й за вартістю, й за підтвердженою економією», - повідомив Андрій Колос. 

Також у ході зустрічі презентували меморандум про співпрацю на 2019 рік між ХОДА та ГО «Харківський антикорупційний центр».

«Ми продовжуємо той поступ, який було задано в 2018 році. Упевнений, що показники за 2019 рік будуть ще якіснішими. А ті рекомендації, які нам буде надавати громадськість, прийматимемо до уваги та реалізовуватимемо протягом 2019-го», - додав Андрій Колос.

«Мені дуже приємно, що ті показники та плани, які ставилися в 2018 році, не залишилися виключно на папері, що вони почали реалізовуватися. Мені дуже приємно, що ми продовжуємо нашу співпрацю на 2019 рік і ставимо реальні та здійсненні плани. Хотів би, щоб та співпраця, яка на даний час є між нашою громадською організацією та Харківською облдержадміністрацією, була й надалі ефективною», - сказав Ігор Черняк.

Нагадаэмо, метою співробітництва є підвищення ефективності використання бюджетних коштів шляхом реалізації на Харківщині проекту Європейської комісії «Боротьба з корупцією та запровадження реформ на регіональному рівні».

 

comments powered by HyperComments