Каразінський університет присудив Олександру Ярославському звання почесного доктора

Середа, 23 січня 2019, 21:37
За словами ректора вишу Віля Бакірова, звання було вручене засновнику групи DCH за його здобутки перед університетом.
Каразінський університет присудив Олександру Ярославському звання почесного доктора

29 січня в ХНУ імені Каразіна відбулися урочисті заходи, приурочені до 214-ї річниці з дня заснування вишу. В їх межах український бізнесмен Олександр Ярославський був удостоєний звання почесного доктора університету.  

“Відчуваю себе героєм середніх віків”, — поділився він зі своїми враженнями. З словами бізнесмена, для нього було важливо отримати таке почесне звання від університету, який має багатовікову історію. Він зазначив, що цю подію сприймає як запрошення і надалі брати участь в житті вишу та продовжувати займатися меценатством. Також Ярославський згадав свою кандидатську дисертацію, яка отримала назву “Безвідходна технологія переробки сільськогосподарської птиці ”. 

Ректор університету Віль Бакіров у свою чергу зазначив, що це древня університетська традиція — відмічати видатних вчених, діячів освіти, культури, політиків, промисловців за їх досягнення.  

“Це загальносвітова традиція, — підкреслив він, — і наш університет більше двох століть присуджує звання почесного доктора людям, які дуже багато зробили для освіти та науки міста, області, країни. І ми раді, що Олександр Владиленович, який дуже багато зробив для України, Харківщини, Харкова та нашого університету, сьогодні удостоєний такого звання. Це наш знак вдячності за багатолітню підтримку університету, сприяння його розвитку, допомогу”.  

Бакіров також зазначив, що Ярославський вже багато років є членом наглядової ради вишу і надає йому підтримку в плані стратегічного планування. Сам бізнесмен підкреслив, що інвестиції в сферу освіти для нього є душевною потребою. Зокрема, Ярославський розповів, що вже був підписаний договір щодо спільної діяльності між каразінським університетом та Харківським тракторним заводом, чиїм акціонером він є. Це дозволить студентам пройти підготовку на заводі, а самому підприємству - можливість користуватися науковою студентською базою.  

Також Ярославський згадав і Харківський міжнародний аеропорт. За його словами, там постійно відкриваються нові рейси. І наразі перед ним була поставлена задача — збільшити пасажиропотік в поточному році. Бізнесмен висловив сподівання, що їх число таки перекинеться за мільйон. Також Ярославський зазначив, що веде перемови з владою на рахунок будівництва нового аеропорту в Дніпрі.  

“Адже там його практично немає, — розповів бізнесмен, — він в жалюгідному стані. В якому був харківський аеропорт допоки всі за нього не взялись. Я вже казав, що така сама полоса, як у Харкові, буде коштувати порядку 120 мільйонів доларів. І порядку 70  мільйонів доларів я готовий інвестувати на аеровокзальний комплекс. Тобто, весь проект порядку 200 мільйонів доларів”. 

За його словами, в наявний дніпровський аеропорт відмовляються літати авіакомпанії. Тому люди змушені користуватися послугами харківського. Він зазначив, що це приємно, але такий промисловий регіон, як Дніпровська область, потребує власного міжнародного аеропорту.  

Також Ярославський розповів, що цього року не був на Всесвітньому економічному форумі в Давосі. За його словами, він має роботу тут, в Україні.  

“Я вважаю, що Давос —  це моя точка зору, можливо, хибна —  перетворився з економічного в політичний. А політикою я не займаюсь. Моє діло — це практичні справи. Ми близько підійшли до створення мегаполісу на ХТЗ. Це порядку мільйона квадратних метрів різних майданчиків. Це буде коштувати мільярд доларів. Для Харківщини, для України це буде прорив. Звичайно, в цьому бере участь університет зі своєю науковою базою і університет Бекетова”.  

За його словами, до реалізації проекту будуть залучені всі харківські експерти, які зможуть забезпечити йому належний рівень. В перспективі він може дати порядку 15 тисяч нових робочих місць. “Ми будем битися за цей проект”, — підкреслив бізнесмен. 

comments powered by HyperComments