Харків‘ян очікує непроста виборча кампанія – експерти

Четвер, 7 лютого 2019, 17:39
Цьогорічна виборча кампанія вже встигла відзначитися як великою кількістю кандидатів, так і ранніми порушеннями виборчого законодавства.
Харків‘ян очікує непроста виборча кампанія – експерти

Зокрема, політолог Олександр Романюк розповів, що ця виборча кампанія буде тяжкою. Незважаючи на труднощі всередині країни, вже була зареєстрована чимала кількість кандидатів. Тільки вчора налічувалося 37 осіб, які пройшли відповідну реєстрацію, ще десяток знаходиться в процесі. Романюк зазначає, що кількість кандидатів може зрости до 45-ти. Також цьогорічна кампанія вже встигла відзначитися чималою кількістю порушень. Як розповів координатор проекту громадянської мережі «Опора» Микола Зінченко, політики вже встигли показати свою «благодійність».

«Різноманітні представники політичних партій, команд кандидатів часто їздили по школам, інтернатам, зустрічалися з людьми, влаштовували різноманітні концерти, возили дітей в цирк, дарували дуже велику кількість подарунків з цукерками, – розповів він, – ту ситуацію, яку ми бачимо, можна назвати підкупом».

До такої «благодійності» вдавалися представники команди кандидатів у президенти, діючі мажоритарники, депутати-«списочники», які приїхали в Харків по роботі. Вони надають людям якісь подарунки та послуги, і тим самим рекламують себе та свою політичну силу. Під час самого виборчого процесу це трактується як підкуп виборців, але до її старту важко знайти механізми задля протидії подібній діяльності. Як підкреслив Зінченко, така «благодійність» на додачу до всього порушує принцип рівності, адже в одних кандидатів є великі гроші, а в інших – ні.

Також розповсюдженим порушенням стане встановлення політичної реклами без вихідних даних, а також її розміщення на непридатних для цього місцях – наприклад, на стовпах та деревах. Що порушує не тільки виборче законодавство, а й норми благоустрою.

Говорячи про перевиборчу «благодійність» політиків, громадський омбудсмен по захисту виборчих прав Громадянської мережі ОПОРА в Харківській області Юрій Чумак посилається на 31-шу статтю Закону України про вибори. За його словами, вона прямо забороняє політикам проводити будь-які акції в закладах освіти. Виключенням є хіба що заходи, які передбачені освітнім процесом. Наприклад, коли кандидат є викладачем вишу, то ніщо йому не заважає і далі читати лекції студентам. Всім іншим в закладах освіти нема чого робити.

comments powered by HyperComments