Для Харківщини пріоритетним напрямком має стати соціальний туризм

Вівторок, 19 лютого 2019, 18:22
Соціальний туризм направлений пенсіонерів, малозабезпечених та багатодітних родин, людей з інвалідністю, ветеранів, студентів та школярів.
Для Харківщини пріоритетним напрямком має стати соціальний туризм

На сьогоднішній день пріоритетним напрямкам для Харківської області має бути соціальний туризм. На цьому наголосила директорка ОКЦ «Харківський організаційно-методичний центру туризму» Валентина Холодок.

«Соціальний туризм – це туризм, доступний кожному громадянину, – розповіла вона,– незалежно від віку, статі, здоров‘я, соціального стану людина може подорожувати. Це такі цільові групи, як малозабезпечені та багатодітні родини, ветерани війни та праці, ветерани АТО, люди поважного віку тощо. І в цьому напрямку Харківщина веде потужну роботу.

За словами Холодок, її центр започаткував проект під навою «Відкрита долоня». Спочатку він був направлений на людей з кримінальним минулим, які завдяки подорожам могли би краще соціалізуватися. З часом аудиторія проекту розширилась. Крім того, центом часом проводяться безкоштовні екскурсії на території міста та області. До їх проведення залучаються екскурсоводи-ентузіасти, які готові безкоштовно розповісти про різні принади та цікавинки регіону. Більш доступним туризм роблять різні акції, які час від часу проводяться в місті. Одним з них, зокрема, став День відкритих дверей в музеях, коли відвідувачі могли безкоштовно подивитися на представлені там експонати.

Окрім фінансової доступності, велике значення має доступність туристичної інфраструктури. Про це розповіла голова ХОФ «Громадська Альтернатива» Марія Ясеновська.

«Я би сказала, що соціальний туризм – це доступний туризм, – підкреслила вона, – напевно, це стосується не тільки грошових питань, але й інших бар‘єрів, пов‘язаних з доступністю. Наприклад, має бути спеціально обладнаний транспорт для того, щоб людина на візку змогла взяти участь в екскурсії та відвідала цікаві місця. Якщо казати про доступність туристичної інфраструктури, то, на жаль, у нас не так багато доступних туристичних об‘єктів. Якщо говорити про Харківську область, то у нас є тільки один повністю доступний музей. Це висота Конєва. А взагалі, музейних закладів, які можна назвати доступними, на мій погляд, в місті немає. Є хіба що окремі елементи доступності».  

За словами Ясенвоської, краща ситуація зараз з театрами. Це можна сказати про більш-менш доступні ХНАТОБ та Театр юного глядача. Але найцікавіші театри залишаються недоступними. Є дуже багато інфраструктурних проблем, в тому числі в плані доступності транспорту.

«На жаль, коли ми говоримо про людей з інвалідністю, батьків з малими дітьми на візочках чи літніх людей, питання архітектурної та інформаційної доступності стають великою перепоною, – зазначила Ясеновська, – соціальний туризм це не лишень гроші, це ще врахування потреб різних груп».

comments powered by HyperComments