Харківські науковці отримали 1 мільйон євро на боротьбу зі шкідливими викидами

П'ятниця, 22 лютого 2019, 10:14
Фінансування в межах масштабного проекту ХАІ DENOX, який реалізується у межах Ініціативи HORIZON 2020.
Харківські науковці отримали 1 мільйон євро на боротьбу зі шкідливими викидами

За словами голови ХОДА Анатолія Бабічева, HORIZON 2020 – це Рамкова програма ЄС з досліджень та інновацій, що триває з 2014 до 2020 року. У 2015 році Україна стала її асоційованим членом. Це забезпечило українським учасникам рівноправний статус з партнерами з ЄС. Крім того, перед ними були відкриті можливості впливати на формування змісту програми.

Одним з найбільш масштабних в плані фінансування став проект вчених ХАІ  DENOX, який реалізується у рамках Ініціативи HORIZON 2020 «Clean Sky 2». Являє він собою найбільшу європейську науково-дослідну програму в галузі авіації, до якої залучені близько 500 промислових і науково-дослідних організацій з 27 країн світу. Програма має сприяти розвитку інновацій та технологій, що дозволяють знижувати рівень шкідливих викидів та шуму в цивільній авіації.

Науковці ХАІ отримали 1 мільйон євро під проект зі зменшення шкідливих викидів авіаційних двигунів. У найближчі чотири роки вчені вишу повинні втілити технологію для радикального зменшення викидів оксидів азоту в авіаційних газотурбінних двигунах. Українські дослідники є єдиними виконавцями науково-технічних робіт у проекті.

Як розповів науковий керівник проекту Дмитро Долматов, викиди оксидів азоту негативно приносять шкоду здоров'ю людини та стану довкілля. Тому Європейська рада з авіаційних досліджень пропонує до 2050 року знизити такі викиди з авіаційних двигунів на 90%. Команда проекту приступила до дослідження у даній галузі майже 20 років потому. Вже були зроблені технологічні рішення, які можуть радикально знизити викиди оксидів азоту в авіаційних газотурбінних двигунах. Але поки що це  тільки теоретичні розрахунки й експериментальних перевірок явно не вистачало. Тепер вони будуть реалізовані у проекті.

comments powered by HyperComments