Харків‘яни здають сміття заради благодійності

Юлія Гуш  |  П'ятниця, 22 лютого 2019, 11:40
Кошти від «корисного сміття» – вторсировини – підуть на допомогу хворим дітям.
Харків‘яни здають сміття заради благодійності

В Харкові триває благодійна акція під навою «Добрый (не)мусор». В її межах всі охочі можуть здати таку вторинну сировину, як папір, пластик, скло. Всі вилучені від їх переробки кошти підуть на благодійність.

«Тут ми говоримо про інший вид благодійності, – розповів Кирил Чикирякин, представник молодіжної міськради, – ми просимо людей не переводити гроші, а приносити те, що для них є непотрібним. В межах нашої акції можна здати макулатуру, ПЕТ-тару чи склотару. Ми цією акцією хочемо привити людям культуру поводження з відходами. Показати їм, що те, що в них лежить вдома, що вони вважають сміттям, ним не є».

Акція триває вже три тижні. Вся вибрана сировина буде передана до підприємств з переробки відходів. Самі підприємства через благодійну організацію БО «БФ Волонтери: Дорослі-Дітям» перечислять гроші дитячим реабілітаційним центрам. Загалом, організатори поставили собі за мету зібрати 10 тисяч гривень. Як розповіла волонтерка БО «БФ Волонтери: Дорослі-Дітям» Тетяна Тихомирова, аналогічна акція свого часу відбулася в Іспанії.

«В жодній країні не починають сортувати сміття просто так, – зазначила вона, – там була дуже цікава акція: для перуанської дівчинки збирали пластикові кришечки. І всі виручені кошти від їх переробки пішли на лікування дитини. Далі це увійшло в звичку. Люди продовжують збирати кришечки та здавати їх на переробку. Для них це нічого не коштує, а волонтери на ті кошти комусь допомагають».

Вже було зібрано приблизно 550 кг вторинної сировини. За підрахунками організаторів, з цього можна виручити порядку 2700 гривень. На даний момент активність середня, чимало учасників ще завершують збір сировини. За словами Тихомирової, зазвичай пік активності на таких акціях приходиться на їх завершення. Також організатори зазначають, що часом люди приносять класичні твори у вигляді макулатури. Їх рука не підніметься відправити на переробку, тому всім охочим пропонується придбати ці книги за символічну плату.

Акція триватиме до 27 лютого. Принести вторсировину можна за адресою: вул. Сумська, 54.

comments powered by HyperComments