Суд над трьома терористами, з чиєї вини загинуло четверо харків’ян, умисно затягують — прокурор

Юлія Гуш  |  Понеділок, 25 лютого 2019, 16:05
Про це розповів прокурор Харківської області Юрій Данильченко під час траурного мітингу, присвяченому пам’яті жертв теракту під Палацом спорту.
Суд над трьома терористами, з чиєї вини загинуло четверо харків’ян, умисно затягують — прокурор

22 лютого 2015 року внаслідок вибуху, влаштованому проросійськими терористами, загинули четверо харків’ян — Данило Дідик, Микола Мельничук, Вадим Рибальченко та Ігор Толмачов. Суд над трьома затриманими — Володимиром Дворниковим, Віктором Тетюцьким та Сергієм Башликовим — триває вже чотири роки. Юрій Данильченко зазначив, що ще в лютому 2017 року прокурори області надали суду всі необхідні докази провини підсудних.  

“І ми були в очікуванні справедливого вироку, —розповів прокурор, — але так склалося по об‘єктивним обставинам, що змінився склад суду. І ми почали все спочатку. На останньому судовому засіданні наші прокурори повторно надали всі необхідні докази провини підсудних. Чому так  довго триває цей процес? На жаль, підсудні обрали форму захисту — затягування розгляду цієї справи. Зловживаючи своїми процесуальними правами, вони постійно то заявляли відводи, то комусь ставало зле. Під час другого слухання матеріалів справи судом був складений графік. Практично кожен тиждень (а то і двічі на тиждень) назначалися слухання по цій справі”. 

За словами Данильченка, на сьогоднішній день мало б відбутися 60 судових засідань. Проте близько 30 з них не провели з провини захисту та підсудних. В кожному випадку хтось з них скаржився на погане самопочуття і йому викликали швидку. І судове засідання переносилося. 

“Ми з вами живемо в демократичній цивілізованій державі, — зазначив прокурор, — і суди зобов‘язані виконувати всі процесуальні норми, встановлені законом. Тому терпляче вислуховували необґрунтовані, неаргументовані заяви про відведення суду, витрачали час на винесення відповідних рішень. Після чого, як правило, комусь з підсудних ставало зле. При цьому, чомусь в слідчому ізоляторі вони почували себе непогано і до медсанчастини не зверталися. А всі медичні обслідування та примусове лікування проводилося за вимогою прокурора”. 

Разом з тим Данильченко підкреслив, що сторона обвинувачення робить всі необхідні дії. Наступного судового засідання захист має надати матеріали, після чого всі сторони приступлять до дебатів і будуть очікувати на вирок. За словами прокурора, в обвинувачення є принципова позиція щодо підсудних, ним вже була визначена міра покарання. Данильченко запевнив, що буде наполягати на справедливому вироку суду. 

comments powered by HyperComments