Пам‘ятки Харкова продовжують руйнуватися

Середа, 27 лютого 2019, 10:17
На це скаржаться активісти, якій займаються порятунком архітектурної, історичної та культурної спадщини Харкова.
Пам‘ятки Харкова продовжують руйнуватися

За їх словами, архітектура міста зараз сильно потерпає від забудовників, які часом нищать архітектурні та історичні пам‘ятки за потурання влади. Наприклад, на сьогоднішній день вже готується будівництво багатоповерхового будинку в історичному центрі міста, в одному з дворів Черноглазовської вулиці. По ідеї, там такі роботи не мають проводитися взагалі. Проте на місці старовинного особняка і унікальних дубів має з‘явитися ще одна безлика будівля з підземним паркінгом.

Як розповіла архітекторка Катерина Кублицька, власники тих пам‘яток можуть не знати певних нюансів, проте проектувальники та будівельники в таких випадках відверто порушують законодавство – не виконують необхідні норми, проводять роботи, які взагалі заборонені на пам‘ятках. До таких, наприклад, відносяться заходи з енергозбереження , утеплення, заміни вітражів. Також в місті можна спостерігати катастрофічне нерозуміння спадщини ХХ століття – тут просто не бачать цінності в спорудах, побудованих пізніше епохи модерну.

«А це один з брендових напрямків міста, – розповіла Кублицька, – у нас це архітектура кінця ХІХ століття – початку ХХ, яка відома за межами України. Насправді, це грандіозні іміджеві втрати для міста та країни в цілому».  

Також чимало проблем часом приносять люди, які є власниками чи орендаторами тих пам’яток. Вони можуть влаштовувати в приміщеннях кафе та розважальні центри, що не тільки заважає місцевим мешканцям, а й створює додаткові загрози через недотримання протипожежних норм. А деякі будівлі взагалі пустують, що в подальшому призводить до їх руйнувань. Як зазначає депутатка міськради Харкова Олена Горошко, на сьогоднішній день ситуація з культурними пам‘ятками міста не врегульована на законодавчому рівні. А в бюджеті взагалі не було виділено кошти на реставрацію та ремонт пам‘яток.

comments powered by HyperComments